Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Slachterijen houden zich beter aan regels

De naleving van de regels in roodvleesslachthuizen is verbeterd. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werpt de nieuwe manier van controleren vruchten af.

De NVWA past sinds 2014 risicogericht en eenduidig toezicht toe in de roodvleesslachthuizen waar runderen, varkens, paarden, schapen en geiten worden geslacht.

Het NVWA-toezicht houdt in dat er meer controles komen als zaken niet op orde zijn, terwijl de controles afnemen als alles goed voor elkaar is.

Permanent toezicht

Op basis van analyse van tienduizenden controles, zegt de NVWA dat de naleving verbetert en bedrijven vaker uit zichzelf voldoen aan de regels. De grote roodvleesslachthuizen staan onder permanent toezicht van de NVWA en nemen 90% van de productie voor hun rekening. De overige 10% van de productie is afkomstig van kleine en middelgrote slachthuizen. Daar wordt incidenteel tot enkele dagen per week geslacht.

Verontreiniging van karkassen

Hoewel de naleving is verbeterd, zegt de NVWA dat er nog meer aandacht moet worden besteed aan verontreiniging van karkassen tijdens het slachtproces. Daarvan is nog te vaak sprake. Reinigen en ontsmetten van gereedschappen en messen gebeurt te weinig. De NVWA spreekt de bedrijven daarop aan.

Beheer
WP Admin