Premium
De mestfabriek van Merensteyn. Een verwerker als Merensteyn kan het hoofd op termijn niet boven water houden als de fabriek niet op vollast draait. - Foto: Bert Jansen VarkensColumn

‘Sentiment varkenshouders brengt mestverwerking in gevaar’

Reacties

 1. mestverwerkers kunnen de overwinst van afgelopen jaren gebruiken om nu mest aan te voeren tegen lagere tarieven. Vorig jaar kon de prijs van mest ook omhoog toen de vrije markt omhoog ging dus er is genoeg gespaard lijkt mij.

 2. Mestverwerkers moeten meer gebruikmaken van marktwerking en de prijs van mestaanvoer verlagen. Op deze manier investeren mestverwerkers in hun mestaanvoer.

 3. We zijn met zijn allen verplicht een % van ons overschot te verwerken. naar gelang welk gebied we zitten
  De rest is vrije markt, dus als de verwerkers niet vol zitten hebben ze verkeerd gegokt

 4. Mestverwerkers moeten meer investeren in hun mestaanvoer en goedkoper mest aanvoeren. Het blijft toch marktwerking daar hebben we allemaal mee te maken.

 5. Rooij, vreemd dat nu de mestverwerkers moeilijk dreigen te zitten de boeren hun financieel moeten helpen. Deden de mestverwerkers dat in het verleden ook wanneer er boeren veel moeite hadden om de torenhoge afzetkosten te betalen? Dacht het niet. De industrie moet altijd keihard en zakelijk zijn en de boer moet altijd maar voor Sinterklaas spelen. Vreemd.

  1. Die 3,50 euro nu is alleen maar tot stand gekomen doordat de pluimveehouders zich langdurig gecommitteerd hebben aan Moerdijk. In het begin betaalden ze ook meer dan de vrije markt maar nu zitten ze er duidelijk onder.
   Dus commitment kan lonen en anders kan het op termijn veel hogere kosten voorkomen.

 6. Mestfabrieken hadden ze nooit moeten doen. Al het vele geld, volgens de recente berichten meer den 2 miljard in de afgelopen 25 jaar, had beter gebruikt kunnen worden voor een warme sanering. Dan waren de boeren royaal uitgekocht en was het mestprobleem ( en het milieuprobleem voor zover aanwezig ) zeker opgelost. De blijvers hadden nu maar een fractie betaald van de nu nog steeds krankzinnige 20 euro de kuub. Overigens moeten uiteraard de gebruikersnormen omhoog, die staan veel te laag, maar dit terzijde. Ook moet gezegd worden dat de boeren al die jaren door Bakker en consorten vreselijk zijn uitgemolken, dus laten zij nu dan maar even de pijn voelen.

 7. Varkenshouders lever nu aan de mest verwerking. Op lange termijn schiet je in je eigen voet. In Brabant vindt nu een locatie studie plaats naar mest verwerking. Als de huidige mest verwerkers al niet vol zitten kun je het schudden. Als de derogatie niet verlengd wordt komt er een enorme druk op de mest markt met stijgende tarieven. Als de mest verwerkers dan weg zijn vanwege faillissement dan is Leiden helemaal in last.
  Neem een voorbeeld aan de pluimveehouderij die middels de langjarige verplichtingen richting Moerdijk nu nog maar een tarief hebben van 3,50 euro per ton.

Beheer
WP Admin