Foto: Jan Willem van Vliet BoerenlevenAchtergrond

‘Sámen hebben we moeilijke tijden aangepakt’

Samen wonen en werken op hetzelfde erf, wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Arjen (37) en Wenda (36) Bolhuis-van Unen vertellen wat het voor hen betekent.

Arjan

“Het is niet altijd makkelijk om elke dag samen te werken, maar tegelijkertijd doe ik dat heel graag. Zonder Wenda zou ik het bedrijf niet kunnen doen en zij niet zonder mij. We zijn sámen een sterk team. Wenda doet vooral alle financiële en administratieve zaken en ik het zware werk. We maken getweeën plannen, hebben lol en bespreken nagenoeg alles gewoon in de loop.

Allebei zijn we halve baas en we zijn het zeker niet altijd eens. We praten met elkaar en met anderen en al gaande vormen we elk een mening met bijbehorende argumenten. Daarom vinden we het ook zo belangrijk dat we allebei geregeld mensen buiten de deur spreken. Het verruimt je blik en je hoort nog eens wat.

Arjan (37) en Wenda (36) Bolhuis-van Unen wonen met hun drie zoons Thijs (6), Niels (4) en Lars (2) in Beilen (Dr). Gezamenlijk runnen ze hun melkveebedrijf met 130 melkkoeien op 70 hectare grond. Het bedrijf heeft sinds kort een melktap in de plaatselijke supermarkt. - Foto: Jan Willem van Vliet

Arjan (37) en Wenda (36) Bolhuis-van Unen wonen met hun drie zoons Thijs (6), Niels (4) en Lars (2) in Beilen (Dr). Gezamenlijk runnen ze hun melkveebedrijf met 130 melkkoeien op 70 hectare grond. Het bedrijf heeft sinds kort een melktap in de plaatselijke supermarkt. – Foto: Jan Willem van Vliet

En dát bespreken we dan weer samen. Soms gebeurt er dan niets, maar soms komt er ineens een idee bij je op. Zo is ook het plan voor een melktap in de supermarkt ontstaan. Wij wonen zelf aan een te rustige weg om zoiets bij huis neer te zetten. In de supermarkt bereiken we meer mensen met ons verhaal.”

In een relatie moet je elkaar tegengas kunnen geven en dat doet ze

“Wenda’s credo is: ‘Stilstand is achteruitgang’ maar ze is soms wel wat behoudender dan ik. Toen we na lang twijfelen – vooral van Wenda’s kant – toch met een andere bank om de tafel gingen, bleken daar mogelijkheden te liggen waar onze vorige bank niets van wilde weten. Had ik die keuze alleen moeten maken dan was de overstap zeker een jaar eerder gebeurd, maar zo’n proces is goed. Ik kan en wil mijn mening niet doordrammen.

Zo speelde ik een paar jaar geleden met het idee van melkfabriek te veranderen. Dat wilde Wenda écht niet en achteraf ben ik daar erg blij om. Daarmee komen we meteen bij het punt wat ik in Wenda waardeer: je moet elkaar in een relatie tegengas geven en dat doet ze. Daardoor ga je beter nadenken. Daarbij kent elk bedrijf momenten dat het op één of meerdere fronten niet lekker loopt. Dan heb je elkaar echt heel hard nodig, dat weten we uit ervaring.

Sámen hebben we moeilijke tijden aangepakt. En vergeet natuurlijk de gezelligheid niet. Vooral in de schoolvakanties, als we geen kinderen naar school hoeven te brengen en niet op tijd opstaan. Dan kunnen we rustig samen achter bij de koeien werken. Dat is echt genieten!”


Wenda

“Als de kinderen in bed liggen ploffen we op de bank en praten elkaar bij. Hoe was jouw dag? Waar liep je tegenaan? We zijn allebei wel baasjes, weten beiden hoe alles moet en als we ons te veel met elkaar bemoeien, wordt het er niet gezelliger op. Beiden hebben we de verantwoording over een deel van het bedrijf. Staat één van ons in onze eigen ‘afdeling’ voor een grote beslissing? Dan lopen we even naar de ander toe voor overleg.

Ik ben niet geschikt om alleen maar thuis te zijn en het huishouden te doen. Ik moet doelgericht ergens aan werken. Arjan werkt graag met zijn handen en heeft een goed oog voor de koeien, ik ben meer van het papier. Voor de broodnodige contacten in het veld gaat Arjan in het bestuur bij de plaatselijke VVB , ben ik secretaris van de buurtvereniging en zit ik bij de melkveestudieclub van Stichting Melkvee Drenthe. De afgelopen jaren hebben we het financieel zwaar gehad, maar we hebben toch binnen onze grenzen veel gedaan aan bedrijfsontwikkeling. Dat heeft ons sterker gemaakt.”

Hij zit met vertegenwoordigers al snel aan de koffie, ik ben zakelijker

“Als ik Arjan moet typeren dan kom ik uit bij een eerlijke, handige en hardwerkende boer. Hij verstouwt het lichamelijke werk hier op de boerderij voornamelijk in zijn eentje. Daar heb ik respect voor. Hij is rustig, houdt van overzicht en is daarnaast erg netjes, zowel op het bedrijf als in huis. Ik niet, ik ben in huis de sloddervos en dat is een behoorlijke tegenstelling. Met papierwerk ben ik handiger. We verdelen de taken onderling dan ook automatisch. Verder ben ik wat zakelijker naar vertegenwoordigers die zomaar langskomen terwijl hij al snel met ze aan de koffie zit.

Arjan is een gezelschapsmens en kijkt verder dan alleen het bedrijf. Hij kan bijvoorbeeld erg genieten van een fietstocht met een terrasje onderweg. De afgelopen jaren hebben we helaas echter weinig tijd gehad voor dagjes weg of om samen met de kinderen dingen te doen. Dat gaan we de komende jaren inhalen. De afgelopen jaren hebben we gezorgd voor een solide bedrijfsbasis en nu is het tijd om weer meer tijd in elkaar en het gezin te steken. Te genieten van alles. Vorige week hebben we al samen gewinkeld en geluncht.”

Beheer
WP Admin