Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Rusland wil af van exportheffing op tarwe

Rusland wil de exportheffing op tarwe afschaffen.

Dat meldt het ministerie van landbouw in een voorstel aan de regering. Volgens het Oekraïense marktbureau APK Inform wordt de heffing per 15 september op 0 gezet. Dat blijft van kracht tot 1 juli 2018, volgens het voorstel.

Weinig effect tarweprijs

De afschaffing zal niet veel effect hebben op de tarweprijs, omdat de heffing laag was. Maar de heffing belemmert wel het afsluiten van langdurige exportcontracten. Daarom wil het ministerie de heffing minimaal 2 jaar afschaffen. De aanleiding is de zeer grote tarweoogst die Rusland verwacht. Uit een overzicht van het landbouwministerie blijkt dat 73% van de tarwe in het immense land is geoogst met een gemiddelde opbrengst van 3,26 ton per hectare.

De International Grains Council verwacht een Russische tarweoogst van 70,0 miljoen ton en dat is 9 miljoen ton meer dan vorig seizoen. Analisten van de Russische bank SovCom verwachten zelfs een oogst van 73,1 miljoen ton tarwe, waarvan 31,2 miljoen ton beschikbaar zou zijn voor export.

In EU minder tarwe verwacht

De Europese Commissie verwacht dat de EU dit seizoen 133,3 miljoen ton tarwe heeft geoogst. Dat is 18 miljoen ton minder dan vorig seizoen. De Commissie verwacht dan ook dat de export daalt naar 26,3 miljoen ton tarwe (vorig seizoen 34 miljoen). Als de prognoses uitkomen, wordt Rusland voor het eerst de grootste tarweexporteur ter wereld. Dat was jarenlang de EU.

Beheer
WP Admin