Rummenie voor Europees voorstel om wolf minder te beschermen
Staatssecretaris Jean Rummenie van het ministerie van LVVN is van plan om in te stemmen met een voorstel van de Europese Commisie die de status van de wolf verlaagt van ‘strikt’ naar ‘gewoon’ beschermd. In aanloop naar die stemming wil Rummenie actief optrekken met gelijkstemde lidstaten. Dat maakte een woordvoerder van LVVN vrijdag bekend.
De statusverlaging van de wolf heeft nog wel wat voeten in de aarde. Eerst moeten de Europese milieuministers – de landbouwministers gaan hier niet over – een standpunt over de wolf formuleren. Daarna vergadert in december een comité dat de Europese lijst met beschermde soorten opstelt. Vervolgens moeten de EU-lidstaten tot een akkoord komen, een gezamenlijk standpunt.
Ook dan is de weg naar statusverlaging van de wolf nog lang. Als het voorstel van de Europese Commissie wordt aangenomen, is alleen de strikt beschermde wolvenstatus onder het Verdrag van Bern gewijzigd. Daarna moet hetzelfde gebeuren voor de Europese Habitatrichtlijn. Hierover kunnen de EU-lidstaten zich opnieuw uitspreken. Pas na deze stappen zijn er mogelijkheden om de wolvenstatus ook aan te passen in de Nederlandse wet- en regelgeving. “Zo kan Nederland zelf bepalen in welke mate wolven in ons land beschermd worden. Er is meer maatwerk mogelijk”, zegt de LVVN-woordvoerder.
Juridische mogelijkheden
Hoeveel ruimte de wolf in eigen land krijgt, hangt af van hoe de verlaagde status in nationale wetgeving verwerkt wordt. Vaststaat dat Nederland ook bij een ‘gewoon beschermd’-status nog steeds Europees verplicht is om aan gunstige staat van instandhouding van de wolf te werken. Dit betekent dat de wolf niet zomaar gedood mag worden en dat er voorwaarden blijven bestaan voordat er tot beheer kan worden overgegaan. Staatssecretaris Rummenie bekijkt wel of er andere juridische mogelijkheden zijn. Daarnaast zal hij ook inzetten op kennisuitwisseling om provincies te ondersteunen in hun rol als bevoegd gezag.
Overigens liet oud-minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof op 24 mei al weten dat Nederland het voorstel van de Europese Commissie wilde steunen om de wolf minder te beschermen. Het nieuwe kabinet had hierover nog geen standpunt ingenomen.
Kamervragen NSC over wolf
NSC-Tweede Kamerlid Diederik Boomsma heeft vrijdag Kamervragen gesteld over de recente wolvenincidenten. Hij wil onder meer weten of er op de Utrechtse Heuvelrug sprake is van een probleemwolf en of er voldoende juridische mogelijkheden zijn om tegen de wolf op te treden. Daarbij noemt hij afschieten als voorbeeld. Ook wil Boomsma weten hoe Rummenie naar het afsluiten van natuurgebieden kijkt. Tot slot vraagt het Kamerlid zich af of er sprake van is dat Nederland samen met de Duitse, Deense, Belgische, Luxemburgse en Franse overheid tot een gezamenlijk internationaal wolvenplan kan komen.