Weidegang is en blijft een van de speerpunten in de plannen voor een goede dierwaardige veehouderij. Via de zuivelbedrijven is de uitbetaling van een weidetoeslag op melk een grote stimulans voor veehouders om hun koeien weidegang te blijven geven. Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Routekaart zet in op volledige weidegang

Stoppen met onthoornen, volledige weidegang met doelstellingen per regio en indrukbare, niet-gladde vloeren in stallen zijn enkele maatregelen uit de zogenoemde Routekaart van ZuivelNL en de Dierenbescherming die Boerderij in handen heeft gekregen.

Al jaren zijn de overheid en sectoren in gesprek over het aanscherpen van welzijnseisen als gevolg van een amendement van de Partij voor de Dieren uit 2022. De partijen binnen ZuivelNL willen met de routekaart zelf de regie nemen bij de invulling van extra welzijnsmaatregelen. Omdat de politiek wil dat NGO’s betrokken zijn, is daarbij samenwerking gezocht met de Dierenbescherming. De routekaart heeft overeenkomsten met voorstellen die voormalig minister Adema dit voorjaar presenteerde. Het document wordt op 10 december vastgesteld. Het einddoel van alle maatregelen is 2040.

Ambitie: weidegang voor alle koeien en jongvee

Voor onthoornen moet samen met fokkerijorganisaties een plan worden opgesteld dat inzicht biedt in het stierenaanbod, de gevolgen en de kosten van hoornloos fokken. De ambitie is dat alle koeien en jongvee op termijn weidegang krijgen, afhankelijk van de grootte van het huiskavel. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen regio’s met 1.500 of 2.500 uur weidegang per jaar. Voor het weiden van jongvee wordt in 2025 een project opgezet.

Verder moeten dieren in de stal hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Daarom worden aan de huisvesting hogere eisen gesteld, zoals een ligplaats per koe, onbelemmerd vreten en zachte, vervormbare vloeren. Er moet een ruimte zijn om af te kalveren en een andere ruimte om zieke dieren af te zonderen. Hitte- en koudestress moeten worden voorkomen. Kalveren worden maximaal 14 dagen individueel gehuisvest en blijven daarna 28 dagen in groepen op stro op het bedrijf.

Kalf bij koe

Een moeilijk punt blijft het bij de koe houden van kalveren. De Dierenbescherming wil dat kalveren op termijn minimaal drie maanden bij de koe blijven. De partners spreken af daar de komende jaren meer inzicht en kennis over te verzamelen.

De routekaart kent verschillende fasen, waarbij volgend jaar wordt gestart met experimenteerruimte op bedrijven. Het streven is dat maatregelen die tegen 2030 in marktconcepten zijn geïmplementeerd en standaardpraktijk zijn geworden, tegen 2035 in zuivelkwaliteitssystemen worden opgenomen. De partijen schrijven dat het belangrijk is dat veehouders aan de randvoorwaarden kunnen voldoen, zoals investeringen die passen bij de economische afschrijvingstermijn, ruimte voor innovatie en het verkrijgen van vergunningen. Een harde financiële paragraaf ontbreekt echter.



CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.