RIVM wil af van beheer Aerius
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil dat het beheer van de Aerius-applicatie, die gebruikt wordt voor de vergunningverlening, overgaat naar een andere organisatie. NRC berichtte daar dit weekend over en het RIVM bevestigt dat dit inderdaad zo is.
“Het is een vergunningverleningstool, dat vinden wij niet onze rol”, zo laat een woordvoerder weten. “Wij gaan niet over beleid, wij doen onderzoek.”
Wat wil RIVM wel?
Het rijksinstituut wil zich wel blijven bezighouden met het meten, berekenen en monitoren van stikstofbelasting op natuurgebieden, maar wil dat het beheer van de applicatie naar een andere instantie gaat. Op het gebruik van Aerius voor de vergunningverlening kwam de afgelopen jaren van verschillende kanten kritiek. Onder meer drie jaar geleden van het Adviescollege Meten en Berekenen Stikstof, onder voorzitterschap van Leen Hordijk. Volgens het adviescollege was de Aerius niet geschikt om voor de vergunningverlening te gebruiken.
Parlementair verslaggever Lydia van Rooijen spreekt in Boerderij Uitgelicht Jeroen van Boxmeer van DLV advies over de werking van de Aerius.
Vorige week leidde een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam tot de discussie in welke mate de metingen in dit onderzoek juist wel of niet aantonen dat Aerius goed werkt. Het RIVM laat weten dat dit volledig los staat van de wens om het systeem over te dragen. Begin dit jaar heeft het RIVM bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit al gevraagd om een andere beheerder voor het systeem te zoeken.
Geen moeite met inzet voor vergunningverlening
Het RIVM laat weten er geen moeite mee te hebben dat Aerius wordt ingezet voor de vergunningverlening en herhaalt dat het blij is met de uitkomsten van het UvA-onderzoek. Het RIVM ziet dat als bevestiging dat hun rekenmodellen kloppen. Vorige week zei het instituut hierover het ‘goed te vinden dat de uitkomsten van het UvA-onderzoek overeenstemmen met eerder door ons uitgevoerd onderzoek en de modellen die het RIVM gebruikt’.
LNV wil op dit moment niet ingaan op de vraag naar welke instantie Aerius overgedragen zou kunnen worden. Het ministerie laat weten te verkennen hoe een herverdeling van taken rond Aerius kan worden ingevuld. Het zegt niet op de uitkomsten van dat proces te willen vooruitlopen.
Lees meer over het stikstofbeleid

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.
Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.
Het rivm is nooit pro-boer geweest. Nu alles duidelijk wordt is het bang voor gerechtelijke aanvallen die geheid verloren worden.
Voor dat ze hun vingers branden, gauw doorgeven die hap. Geeft gelijk aan hoe vies het spelletje is dat er gespeeld wordt.
Zijn er alleen om het stikstofvuurtje aan te wakkeren, bij verantwoordelijkheid wassen ze hun handen graag in onschuld.