AlgemeenNieuws

Rikilt zoekt boeren voor vleestest

Wageningen – Onderzoeksinstituut Rikilt van Wageningen UR heeft een analytische test die onderscheid kan maken tussen verschillende soorten vlees.

Deze kan biologisch vlees onderscheiden van niet-biologisch en zelfs stervlees van gangbaar vlees. Het instituut gaat nu de boer op om meer verschillende soorten vlees te onderzoeken. In een project ‘Rikilt zoekt boer’ worden boeren die onder eigen merk of volgens een speciale methode vlees produceren, verzocht zich aan te melden.

Volgens Martin Alewijn van het Rikilt is met behulp van betrekkelijk eenvoudige laboratoriumanalysemethoden en een flinke dosis statistiek een soort vingerafdruk te maken van vlees. Verschillen in productiewijze leiden tot een verschillend patroon. “Dezelfde stoffen zitten in het vlees, maar in verschillende verhoudingen.”

Belangstelling voor de analyses is er onder meer vanuit Vion en Skal, aldus Alewijn. De methode biedt mogelijkheden voor controles op naleving van houderijvoorschriften. Een andere toepassing is marketing. Als een product een andere ‘vingerafdruk’ heeft, onderscheidt het zich niet alleen van gangbare producten door een andere beleving.

Beheer
WP Admin