AkkerbouwNieuws

Resultaat Hobaho positief dankzij vraagmarkt

Lisse – Hobaho Horti Groep, zakelijk dienstverlener in de sierteeltsector, heeft over 2013 een positief resultaat geboekt van 983.000 euro. De gewassen tulp en hyacint profiteerden van hogere prijzen.

Het resultaat is gerealiseerd door de gezamenlijke activiteiten van de diensten bemiddelen, veilen, ketendiensten en koelen & prepareren. Over 2012 behaalde Hobaho een resultaat van 1.015.000 euro.

In 2013 was de handelsomzet 136 miljoen euro, een stijging van 7 procent. De stemming in de bloembollenhandel was goed vorig jaar. Dat kwam deels door het koude voorjaar en de kleinere oogsten.

Bemiddelen groeide in omzet in de twee hoofdgewassen tulp en hyacint. Profiterend van een vraagmarkt en gemiddelde prijsstijgingen, is het marktaandeel in deze gewassen verder versterkt. Voor het derde hoofdgewas lelie verschuift de omzet naar 2014 door de late oogst. De vooruitzichten voor de omzet in 2014 zijn positief.

Hobaho veilen scoorde vooral in de online activiteiten boven budget. De omzet van de online machine- en materialenhandel bereikte een record. De groene veilingen bleven echter voor het tweede jaar achter.

Per 1 december 2013 is de dienst koelen & prepareren gestopt en het onroerend goed verkocht.

Hobaho heeft in 2013 ingezet op marketing, met het accent op het in de markt brengen en houden van nieuwe en bestaande producten en het organiseren van vaste lijnen in de keten onder andere via kwekersverenigingen.

De organisatie verwacht de positieve resultaten voort te zetten in 2014. De stemming is nog steeds goed en de prijzen liggen boven die van vorig jaar. Dat komt door de aanhoudende vraagmarkt in de bloemen- en bloembollensector.

Dit jaar wordt de nieuw- en herbouw van de ICT-afdeling van Hobaho opgeleverd. In mei wordt de verhuizing naar de WUR-locatie aan de Prof. Van Slogterenweg in Lisse voltooid, waardoor alle diensten van de onderneming onder een dak worden gebracht.

Beheer
WP Admin