Foto: jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

Remo-Frit betaalt € 3 meer voor Bintjes

De Belgische aardappelverwerker Remo-Frit verhoogt de contractprijs voor Bintjes met € 3 per 100 kilo voor oogst 2023.

De contractprijs wordt zowel voor de af-landperiode als de bewaarperiode met € 3 verhoogd. Daarmee komt de Bintje-contractprijs voor komend seizoen in de af-landperiode op € 17 uit en in mei wordt € 22 betaald.

Met deze prijs geeft Remo-Frit de trend aan voor de komende contractonderhandelingen. Veelal begint het contractseizoen vanaf de aardappelbeurs Interpom in België. Deze beurs vindt vanaf komend weekend plaats in het Belgische Kortrijk.

Grootste speler

Remo-Frit is de grootste speler voor de Belgische versmarkt. De fabriek verwerkt jaarlijks zo’n 150.000 tot 200.000 ton aardappelen. Van de aardappelen die de fritesfabriek verwerkt, is 70% Bintjes. De overige aardappelen zijn Premières, Markies en Challengers, alle voor 10%.

“We moeten wel een flinke stap maken, want anders verwacht ik niet dat we het benodigde areaal gecontracteerd krijgen”, zegt Yvo Deputter, aardappelinkoper van Remo-Frit. Met deze prijs verwacht de aardappelverwerker het benodigde areaal vlot in te vullen. “Dit voelt als een haalbare kaart zowel voor de telers als voor ons.”

Maximum aan hoogte prijs

Er zit wel maximum aan de hoogte van de prijs. Deputter: “Langbewaarders kunnen we niet veel extra meer belonen, want dan wordt de prijs exorbitant hoog. De afzetzijde is dan te risicovol. Bij een hogere prijs houdt het voor ons op en kiezen wij voor geen of minder aardappelen op contract. Mochten we niet voldoende volume op contract krijgen, dan zien we tegen die tijd wel wat de vrije markt doet.”

Remo-Frit komt met deze contractprijs zijn trouwe boeren tegemoet, die al jaren aardappelen op contract telen voor de verwerker. Verschillende markten zijn veel volatieler geworden en daarmee zijn de risico’s groter. De hogere energie- en meststoffenprijzen zitten in de prijsverhoging.

Beheer
WP Admin