Raad van State zet streep door omgevingsvergunning varkenshouder om combiluchtwasser
De Raad van State heeft de omgevingsvergunning van een Overijssel varkensbedrijf vernietigd, vanwege onzekerheid over de werking van een combiluchtwasser.
Eerder sneuvelden ook al van diverse bedrijven de natuurvergunningen vanwege de onzekerheid of combiluchtwassers in de praktijk wel daadwerkelijk het reductiepercentage halen waarvoor zij op papier staan. Het gaat in alle gevallen om vergunningen die nog niet onherroepelijk verleend zijn. Dat wil zeggen, nadat ze verleend zijn, is beroep aangetekend.
In de huidige zaak hebben actiegroep MOB en Vereniging Stedelijk Leefmilieu, Groen- en Milieubeheer beroep aangetekend tegen het verlenen van de omgevingsvergunning, nadat deze in 2021 is verleend door de gemeente Dinkelland. Deze vergunning was voor de bouw van een nieuwe varkensstal.
De gemeente oordeelt dat hiervoor geen nieuwe natuurvergunning nodig is, omdat er geen toename van stikstofdepositie op het nabijgelegen Natura 2000-gebied zal zijn. Als er geen toename is van stikstofdepositie, is er geen vergunningplicht. Dat strekt verder dan alleen een plicht, een bedrijf kan dan ook geen nieuwe natuurvergunning krijgen.
Negatief effect op Natura 2000-gebied niet uitgesloten
Volgens de Raad van State had de gemeente voor deze beoordeling echter niet zonder meer uit mogen gaan van de werking van de combiluchtwasser, zoals die op de RAV-lijst staat. Daarom is nu niet uitgesloten dat er toch een negatief effect op het Natura 2000-gebied kan zijn, en is misschien toch een natuurvergunning nodig. Daarom is de omgevingsvergunning ook ten onrechte verleend, oordeelt de hoogste bestuursrechter.
Die heeft daarom de omgevingsvergunning vernietigd. De gemeente moet opnieuw besluiten over de aanvraag, waarbij ze rekening houdt met het oordeel van de Raad van State.
De uitspraak bevestigt opnieuw dat de situatie rondom intern salderen en emissiearme systemen onzeker is. In een andere zaak bij de Raad van State bleek twee weken geleden ook al dat het zelfs met extra gebruiksvoorschriften niet lukt om de werking van combiluchtwassers voldoende te garanderen. Wat betreft intern salderen werkt de overheid aan een wet om dit alsnog vergunningplichtig te maken. Boeren zouden dan ook weer meer zekerheid hebben, omdat zij dan een vergunning hebben om op terug te vallen.