AkkerbouwOpinie

Publiceer hectare-opbrengsten pootgoed

De pootaardappelhandelshuizen zijn begonnen te melden wat ze voor de pootaardappelen betalen.

HZPC Holland is de eerste en meldt een prognoseprijs van €27,50 per 100 kilo, €5,50 minder dan de die van vorig jaar.

De andere handelshuizen komen ook met hun prijzen. De publicaties zijn steeds aanleiding voor veel telers om zich af te vragen: “hoe is de verkoopprestatie van mijn handelshuis ten opzichte van die van de concurrentie? Brengt mijn handelshuis pootaardappelen van mijn grond goed genoeg tot waarde of doen anderen dat beter?”

Het is strategische informatie, belangrijk voor akkerbouwers. Nodig om te kunnen ondernemen op de langere termijn. Probleem alleen is dat er veel te veel variabelen zijn om pootgoedprijzen van handelshuizen goed te vergelijken. De prijssystematieken van handelshuizen verschillen wat betreft rassen, maatsortering, klasse, rasgebonden opbrengsten en noem maar op. Wie erin duikt, loopt binnen de kortste keren vast en komt niet veel verder dan de vaststelling dat de prijzen elkaar wel niet zo veel zullen ontlopen.

De handelshuizen kunnen het antwoord wel geven. Als ze hectare-opbrengsten publiceren, is er al veel gewonnen. Het argument dat telers dat niet zouden willen, omdat landverhuurders dan hun omzet kennen, snijdt geen hout. Die transparantie zal de huurprijs niet drukken. Die wordt bepaald door vraag en aanbod. Pootgoedtelers met hun landhonger bieden sowieso al tegen elkaar op om de schaarse goede huurgrond te krijgen. Het publiceren van de prijzen verdient lof, maar dan ook graag zo dat telers er wat mee kunnen.

Beheer
WP Admin