Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Prijsstijging graanrijke diervoeders blijft fors

De graanprijzen staan op een hoog niveau en dat maakt de diervoederprijzen nu zo’n 30% duurder zijn dan een drie maanden geleden.

De hoop was dat vorige week de piek voor voerprijzen bereikt was, maar door het Indiase exportverbod op tarwe zullen graanrijke voeders nog wel verder doorstijgen. Dat zegt Cor van Dijk, commercieel directeur van ABZ Diervoeding tijdens het webinar op 17 mei. “We verhogen nu wekelijks de voerprijzen en dat zal wel weer tweewekelijks worden, maar tot aan het derde kwartaal van 2022 kunnen diervoeders nog zo’n € 1,75 tot € 2,50 per 100 kilo stijgen.”

Prijs energierijke producten stijgt

ABZ Diervoeding heeft inkoopposities waardoor ze voor lagere prijzen grondstoffen kunnen aankopen dan dagprijzen, maar op de langere termijn stijgen ook daar de prijzen. Op de eiwitmarkt is het momenteel wat rustiger qua prijsstijgingen, maar de energierijke producten zullen voornamelijk in prijs stijgen.

Doordat de wereldwijde tarwebalans krap is, reageren markten sterk op impulsen zoals een exportverbod. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA schat de tarwevoorraad aan het eind van dit seizoen 2021-‘22 op bijna 280 miljoen ton. Dat is een stocks-to-use-ratio van ruim 35%. Voor seizoen 2022-’23 daalt het stocks-to-use-ratio naar amper 34%; het is een schatting, omdat de voorraden worden berekend.

Minder effecten bij mais

Mais is het grootste gewas ter wereld, dus de effecten zijn daar minder sterk. In de Verenigde Staten wordt een iets lagere opbrengst verwacht, doordat ze een paar weken achterlopen met inzaaien ten opzichte van het gemiddelde. Daarom zijn er lichte zorgen op de markt.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin