Foto: Herbert Wiggerman AkkerbouwAchtergrond

Prijsdruk neemt toe op graanmarkt

Verdere daling van tarwenoteringen na publicatie van het Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA. Hoge voorraden drukken de prijs.

De internationale tarwenoteringen zijn vorige week verder gedaald als gevolg van de hoge voorraden. Met name de noteringen in de Verenigde Staten en Canada daalden na het uitbrengen van het nieuwe Wasde-rapport door het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

Verbruik van tarwe naar beneden bijgesteld

De wereldvoorraden liggen volgens het laatste rapport 6,83 miljoen ton hoger vergeleken met de voorgaande rapportage. Deze verhoging komt deels doordat de voorraden in China zijn opgehoogd met 2,0 miljoen ton naar 76,11 miljoen ton. Opvallend is dat het verbruik van tarwe naar beneden is bijgesteld met 4,7 miljoen ton naar 711,4 miljoen ton. De wereldwijde eindvoorraden van tarwe zijn gestegen naar 238,9 miljoen ton. Daarmee komt de totale graanvoorraad dit seizoen 2015-’16 op een recordhoogte van 573 miljoen ton.

Maartcontract tarwe gedaald

Het maartcontract 2016 voor tarwe op de termijnmarkt in Parijs daalde vorige week vrijdag naar €155 per ton. Dat is een daling van 0,8% ten opzichte van een week eerder. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe ging 0,6% omhoog naar 162 punten. De tarweprijsindex heeft sinds juni 2010 niet meer zo laag gestaan.
De grootste importeur van tarwe, Egypte, heeft afgelopen vrijdag 60.000 ton Roemeense tarwe gekocht. Dit nadat het land drie weken niet meedeed op de markt door mislukte tenders.

Hogere raming Argentijnse maisproductie

De noteringen voor mais daalden vorige week in de Verenigde Staten als gevolg van hoge ethanolvoorraden. USDA verhoogde in het Wasde-rapport de raming voor Argentijnse maisproductie voor het huidige seizoen met 1,4 miljoen ton naar 27 miljoen ton. Dat is een recordhoogte. De verhoging is een gevolg van het verbeterde klimaat voor de landbouw. Nadat de regering van Mauricio Macri in december aantrad, is het areaal opgewaardeerd met 200.000 hectares naar 3,4 miljoen hectare.

Maartcontract mais vrijwel stabiel

Het maartcontract 2016 voor mais op de termijnmarkt in Parijs blijft nagenoeg stabiel en eindigde vorige week vrijdag op €149,75 per ton. Dat is een daling van 0,5 procent ten opzichte van een week eerder.