Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Pootgoedsector boekt nieuw exportrecord

De Nederlandse pootgoedsector heeft dit seizoen een nieuw exportrecord gerealiseerd.

Dat blijkt uit de cijfers die de Nederlandse Aardappel Organisatie heeft gepubliceerd.

Oude exportrecord overtroffen

Met name door een relatief grote pootgoedverkoop naar andere lidstaten van de Europese Unie heeft Nederland het oude exportrecord van oogst 2013 overtroffen. Hoewel het nog een tussenstand tot en met mei betreft, is nu al duidelijk dat er dit seizoen meer pootgoed is geëxporteerd. De grens van 800.000 ton is nog niet gepasseerd, maar met een uitvoer van 798.051 ton op 31 mei is het gat met deze grens kleiner dan ooit.

Duitsland nummer 1

Belangrijkste afnemer van Nederlands pootgoed is dit seizoen Duitsland met in totaal 83.943 ton. Met slechts een paar 100 ton minder volgt Algerije als nummer 2 op de ranglijst van belangrijkste afzetlanden. Wat dat betreft zit de top-3 dit jaar dicht bij elkaar, want ook België heeft dit jaar, voor het eerst, meer dan 83.000 ton pootgoed gekocht in Nederland. Daarna volgt Italië met 62.162 ton.

Export binnen EU plust 16%

De totale afzet binnen de Europese Unie stijgt dit jaar naar bijna 418.000 ton. Daarmee is de export naar EU-landen 57.000 ton, ofwel bijna 16% groter dan vorig jaar. Het herstel in de verkoop van pootgoed binnen de EU is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de hogere consumptie-aardappelprijzen in het afgelopen jaar.

Beheer
WP Admin