AkkerbouwOpinie

Ploegen of niet ploegen?

Ploegen of anderszins bewerken, of helemaal niet,dat is vandaag de dag de vraag hier in Ontario. Ik blijf gewoon ploegen!

Het zogenoemde no-till-systeem is hier de afgelopen decennia erg populair geworden. Het zou beter zijn voor de grond en het milieu, het geeft lagere kosten en de opbrengst zou niet of nauwelijks lager zijn dan bij conventional tillage, zeg maar ploegen en zaaibedbereiding. Ik vind het meer convenience farming, oftewel gemakzuchtig boeren.

Ploegen heeft slechte naam

Ploegen heeft hier een slechte naam. Het is veel werk, men heeft niet de goeie apparatuur, en men weet niet hoe het moet om het ook goed te doen. Wentelploegen zie je hier nauwelijks, zodat overal begin- en eindvoren liggen. Vandaar ook dat menig ‘geploegd’ perceel er zeer slecht bij ligt, zodat het in het voorjaar menige bewerking kost om er weer een aanvaardbaar zaaibed van te maken. En je zult maar 2.000 hectare hebben, dat is veel werk om allemaal te ploegen! Dan is het toch veel makkelijker om het na de oogst maar zo te laten liggen en met aangepaste no-till-zaaimachines er zo weer een volgend gewas in te zaaien?

Dikke mat van stoppelresten

Nu doet zich de laatste paar jaar het verschijnsel voor dat de maisstoppelresten bijna niet meer verrotten. Zo vind je in de tarwestoppel nog steeds maisstokken van twee jaar geleden. Dat is mogelijk een gevolg van allerlei ingebouwde resistenties tegen schadelijke insecten. Mogelijk dat daardoor de organismen die voor de afbraak moeten zorgen ook geen zin meer hebben in dat spul, of het mogelijk ook niet overleven. Wanneer je dan het volgende voorjaar sojabonen zaait in de maisstoppel van afgelopen jaar, ligt er nog een dikke mat gewasresten op. Veel zaad komt dan niet in de grond, maar gaat verloren in die gewasresten. En komen de zaden wel in de grond, dan duurt de opkomst lang. Want de grond blijft lang nat en warmt ook slecht op met zo’n mat erop.

Goede oogst begint met goed ploegwerk

Toen ik op de mas zat, hadden wij een leraar die altijd schermde met een stelling van ene prof. Zachariasse: ‘Een goede oogst begint met goed ploegwerk’. Die stelling heeft destijds wel indruk gemaakt op mij, want ik ben een liefhebber van wat men hier mouldboard plowing noemt. Zeg maar ploegen met een risterploeg. Ze kennen hier ook het chisel plowing. Dat is vergelijkbaar met een diepe bewerking met een vastetandcultivator.
Nou vind ik ploegen een van de mooiste klussen om te doen. Ik heb de juiste apparatuur, te weten een oude Lemken Opal 110-drieschaar met een New Holland TS 100 ervoor. En ik heb destijds op de mas en op de praktijkschool redelijk goed opgelet, zodat ik heel netjes kan ploegen, al zeg ik het zelf.

90 hectare geploegd voor buren

Het mooie is nu dat ik dit najaar zo’n 90 hectare in loonwerk geploegd heb voor een paar buren. Die zijn toch wat teruggekomen van het no-till-systeem, maar ze hebben zelf geen ploeg meer. Ze hebben er ook geen aardigheid in om het zelf te doen. En omdat ze door de jaren heen wel gezien hebben dat ik wel weet hoe het moet, vragen ze mij om het te doen en dat is mooi. Het geeft mij wat te doen en ik verdien ook nog een paar centen.

Prachtig weer erbij

Het is misschien wel een beetje cynisch, gezien de natte ellende in Nederland. Maar ik had last van het stof, vorige week tijdens het ploegen. Het was zulk mooi weer: half bewolkte lucht, geen wind en een graadje of 14, zodat alle raampjes lekker open konden. Helaas dwarrelde er veel fijn stof de cabine in. Nou ja, liever stof dan modder.

Foto’s: Jan Zonderland

Beheer
WP Admin