Partner
RundveePartner

Pinkengriep, een probleem bij kalveren én volwassen koeien

Bovine Respiratory Syncytial Virus (BRSV), ook wel pinkengriep, is een veelvoorkomende oorzaak van luchtweginfecties bij rundvee, vooral bij kalveren. Hoewel kalveren vaak de meeste symptomen vertonen, spelen volwassen melkkoeien een cruciale rol als reservoir voor het virus. Dit onopgemerkte reservoir vormt een voortdurende infectiebron binnen een koppel. Dat leidt tot een aanzienlijke impact op de gezondheid van kalveren.

Schade door pinkengriep

De belangrijkste virussen die luchtwegproblemen bij rundvee veroorzaken zijn BRSV (pinkengriep), IBR en BVD. Volgens Oliver Maxwell (Europees specialist) wordt 25% van de kalveren voor het spenen behandeld vanwege luchtwegproblemen, en overlijdt 21% hieraan. Na het spenen kan dit percentage stijgen tot wel 50%, wat aanzienlijk is. Op de lange termijn blijkt dat één op de vier vaarzen die luchtwegproblemen hebben gehad, nooit zal kalven, en één op de drie haalt nooit haar tweede lactatie. Deze cijfers benadrukken het ernstige effect van luchtwegproblemen bij rundvee, zowel op de korte als lange termijn, met aanzienlijke gevolgen voor diergezondheid en productiviteit.

Circulatie binnen een koppel

BRSV is één van de belangrijkste veroorzakers van luchtwegproblemen. Vrijwel alle koeien worden ermee geïnfecteerd voordat ze twee jaar oud zijn, maar zeker niet alle koeien laten ziekteverschijnselen zien. Deze, zogeheten, subklinische infecties maken het mogelijk dat het virus in een koppel blijft circuleren, vaak zonder dat dit wordt opgemerkt. Wanneer deze koeien het virus uitscheiden, kunnen ze kalveren infecteren via direct contact, via de lucht (aerosolen) of besmetting van voer- en drinkbakken. Omdat kalveren een zwakker immuunsysteem hebben, zijn ze bijzonder vatbaar en kunnen ze ernstig ziek worden na blootstelling aan het virus.

Verlaging infectiedruk

Vaccinatie van zowel jongvee als volwassen koeien is cruciaal om de verspreiding van het virus te beperken. De verspreiding gebeurt voornamelijk tijdens de winter en houdt verband met de zogeheten R-waarde die ook wel bekend is van het Coronavirus bij mensen. Hoe hoger de R waarde, des te meer mensen één persoon kunnen besmetten en des te sneller de verspreiding gaat. Voor het Coronavirus bij mensen was dit twee tot drie, maar voor BRSV is de R-waarde meer dan 30! Eén dier besmet dus meer dan 30 andere dieren binnen een koppel. Door volwassen dieren te vaccineren wordt de uitscheiding verminderd, waardoor de infectiedruk afneemt en er weer minder kans is op het besmetten van kalveren.

Een doordacht vaccinatieprogramma is essentieel om de verspreiding van BRSV effectief te beheersen en de gezondheid te waarborgen. Daarnaast blijven managementmaatregelen zoals het scheiden van kalveren van volwassen koeien, goede ventilatie en stressreductie belangrijk om de impact van BRSV te minimaliseren. Aanvullende bescherming van de kalveren tegen bacteriële infecties zoals Mannheimia haemolytica en Histophilus somni maakt de preventie van luchtwegproblemen compleet. Bespreek vooral met uw dierenarts de mogelijkheden.