Peen zaaien met oud systeem AkkerbouwFoto

Peen zaaien met oud systeem

Loonwerker en akkerbouwer Daniël Dekker zaait vroege peen met een twintig jaar oude zaaimachine. Deze zaait drie rijtjes op een rug. Dat geeft een betere sortering.

Loonwerker Daniël Dekker in Biervliet (Zl.) vult de zaaimachine met peenzaad. De loonwerker heeft al zo n 40 hectare voor klanten gezaaid, maar vanwege de droogte zet hij het zaaien op een laag pitje. Zelf teelt Dekker ongeveer 30 hectare peen.

Tegenwoordig wordt de meeste peen breedwerpig in een strook op de rug gezaaid. Op dit perceel gebruikt Dekker een machine die drie rijtjes op een bed zaait. Het zaaikouter heeft drie zaadopeningen met daarachter drie wieltjes die het zaad aandrukken.

Achter de wieltjes de opening van de granulaatstrooier waarmee granulaat tegen de wortelvlieg gestrooid kan worden.

Om er zeker van te zijn dat in elk zaaispoor dezelfde hoeveelheid zaad komt, zijn de zaaischijven triplo uitgevoerd.

Om de bodem te sparen zet Dekker voor alle werkzaamheden de meest passende mechanisatie in. Voor het lichte zaaiwerk gebruikt hij een Renault 6512 LS van 40PK. Voor het bewerken van de grond en het frezen van de ruggen in een werkgang gebruikt de loonwerker een New-Holland 6020 van 140 PK op dubbellucht.

De zaaimachine is een ongeveer twintig jaar oude Stanhay van Engelse makelij. Dekker is van mening dat door deze manier van zaaien de peen onderling wat gelijkere ruimte heeft wat uiteindelijke een meer egale sortering oplevert.

De ruggen voor de peenteelt worden opgezet met aardappelruggenfrees waarbij de bovenkant van de ruggen wordt afgevlakt om voldoende ruimte voor het zaaien te krijgen.

Door droogte en kou duurt het lang voordat de zaden kiemen. Deze drie weken geleden gezaaide peen heeft voldoende vocht verzameld om te kiemen. Normaliter kiemt peen ongeveer tien dagen na zaai.

Beheer
WP Admin