Foto: Ton Kastermans AlgemeenCommentaar

‘Oude signalen, geen oplossing biologisch areaal’

De Europese Rekenkamer bevestigt nog maar eens wat we allang weten: het Europese streefdoel van 25% biologisch areaal in 2030 is onhaalbaar. De Rekenkamer twijfelt aan de doeltreffendheid van de EU-steun. Het ontbreekt aan visie. De strategie vertoont tekortkomingen.

Het streefdoel is onderdeel van de Farm to Fork-strategie en Biodiversiteitstrategie. Europese boeren ontvingen van 2014 tot 2022 ongeveer €12 miljard steun. Tot 2027 is nog eens bijna €15 miljard beschikbaar. Het areaal is wel iets gegroeid. In 2022 bedroeg dit 10,5%. De arealen verschillen per lidstaat. Zo is Oostenrijk met 25% koploper. In bijvoorbeeld Nederland, Polen, Bulgarije en Ierland ligt dit onder de 5%.

Draait om gebrek aan vraag

Nederland heeft het Europese doel al wel ‘afgeschaald’ naar 15% in 2030. Dat is logisch en al ambitieus genoeg. De belangrijkste belemmering voor de groei is het gebrek aan vraag. Beschikbare grond, arbeid en techniek spelen parten. En ja, zelfs de beschikbaarheid van biologische mest doet een duit in het zakje.

De Europese Rekenkamer stelt dat er te weinig aandacht is voor marktontwikkeling en milieudoelen. Wageningen University & Research concludeerde dit al ruim een jaar geleden. De biologische sector zou zich ook meer kunnen onderscheiden op het gebied van dierenwelzijn. De overheid moet op haar beurt in beleid met biologische landbouw rekening houden. Nu nog gaat te vaak de biologische tak in het algehele beleid mee.

En, niet benoemd, de ‘opkomst’ van alle andere duurzaamheidsmerken speelt nadrukkelijk een rol. Met PlanetProof of Beter voor schuiven de criteria op naar biologisch. Voor de gemiddelde consument is het verschil niet altijd duidelijk, laat staan dat hij er extra voor betaalt.