De overstap naar A-ware heeft volgens Wunnekink niets te maken met persoonlijk rancune richting FrieslandCampina. - Foto: ANP RundveeNieuws

Oud-voorzitter FrieslandCampina gaat melk leveren aan Royal A-ware

Melkveehouder Erwin Wunnekink verruilt FrieslandCampina voor Royal A-ware vanwege financiële uitdagingen en bedrijfsoverwegingen.

Erwin Wunnekink (53) stapt over van FrieslandCampina naar Royal A-ware. Het gaat puur om een zakelijke beslissing, laat de oud-bestuurder van FrieslandCampina weten.

Nadat de overstap bekend werd, kreeg Wunnekink veel reacties. Lang niet allemaal positief. Reden voor de ondernemer zijn stap toch maar toe te lichten, ook al gaat het in principe om een privézaak.

Financiële uitdagingen en toekomstplannen voor het melkveebedrijf

Wunnekink staat op het punt zijn compagnon uit te kopen. Dat vraagt de nodige financiering. Hij ervaart aan den lijve hoe lastig het is om dit voor elkaar te boksen. Het feit dat hij een PAS-melder is, helpt daarbij niet. Net als de gestegen rente en flinke kosten voor het afzetten van mest. “Ook heb je veel discussie met de bank om extra inkomsten buiten het melkveebedrijf mee te rekenen voor de lange termijn”, aldus Wunnekink. “Ze kijken vooral naar de rentabiliteit van het melkveebedrijf op zich.”

Ga verder met de financiering van een jonge kerel

Zijn doel is om de weg vrij te maken voor de volgende generatie. De eigen inleg die vrijkomt uit de coöperatie plus de nog steeds geldende vertrekpremie, maken dit mede mogelijk. Niet dat hij er daardoor in één keer warmpjes bij komt te zitten. “Ik ga straks verder met de financiering van een jonge kerel”, aldus Wunnekink.

Lees verder onder de foto

Erwin Wunnekink was twaalf jaar bestuurder bij RFC. De melkveehouder stapt over van FrieslandCampina naar Royal A-ware. - Foto: RFC/Harry Meijer
Erwin Wunnekink was twaalf jaar bestuurder bij RFC. De melkveehouder stapt over van FrieslandCampina naar Royal A-ware. - Foto: RFC/Harry Meijer

‘Geen rancune tegen FrieslandCampina, puur zakelijke keuze’

De overstap heeft volgens hem niets te maken met persoonlijk rancune richting FrieslandCampina. “Ik heb juist veel aan de coöperatie te danken.” Het is geen geheim dat hij het lang niet altijd met de koers van de coöperatie eens was, maar dat is zeker niet de reden van zijn vertrek. Het afscheid doet volgens hem ook wel een beetje pijn. “Ik ben niet alleen”, geeft hij aan. Andere familieleden kijken hier volgens hem terecht veel zakelijker naar. “Zaak is om als ondernemer de beste keuze te maken.”

Wunnekink is naast melkveehouder ook LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij. Eerder was hij tot 2021 actief als bestuurder bij FrieslandCampina waarvan een korte periode als coöperatievoorzitter. Hij heeft de huidige coöperatievoorzitter Sybren Attema persoonlijk van de situatie op de hoogte gebracht.

Reacties

 1. Hij verlaat gewoon net op tijd nog een zinkend schip, wel een rare situatie als je zolang hier hebt gewerkt. Een mooi verhaal Erwin maar ik geloof er geen zak van .

  1. Je kunt het ook anders bekijken, als er iemand is die weet hoe RFC er voor staat dan is het Wunnekink en blijkbaar heeft hij daar zijn conclusies uit getrokken. En als de oprotpremie en het geld van de melkcertificaten ook nog goed van pas komt dan is de keuze niet zo moeilijk.

 2. De man is nog steeds bestuurlijk actief, bezoldigd en wellicht nog met wat wachtgeld ook. Maar z´n eigen zakelijke belangen laat hij prevaleren boven principes, zoveel is wel duidelijk. De vraag die dan rijst is of je zo´n persoon voor ´de sector´ aan onderhandelingstafels zou moeten willen, is hij in staat een objectieve onafhankelijke positie in te nemen? Ik ben geneigd om nee te zeggen.

 3. @Schuts U bent niet goed op de hoogte van de feiten. Piet Boer en Erwin Wunnekink zijn nog steeds actieve melkveehouders.
  Jammer dat Erwin in de positie is gekomen dat hij deze keuze heeft moeten maken.
  Ook Erwin weet dat alleen een sterke coöperatie de positie van ons als melkveehouders versterkt.

 4. Benieuwd wat die 80% jaknikkers op de leden vergaderingen nu gaan doen.
  Zullen zij nog zoveel vertrouwen hebben in het zittende bestuur dat ze het goede pad bewandelen.
  Trouwens alle voorzitters van de laatste jaren zijn allemaal geen actieve melkveehouder meer.

 5. Hier nooit anders geleverd dan particulier, je kan er prima leveren en ook vooruit boeren. Maar ja die laatste cent.., die willen ze nog weleens vergeten.

 6. vertrek uit armoe.
  zoals de meesten.
  niks anders.
  voor de meesten staat de “boerentrots” het niet toe om dat eerlijk te zeggen.
  bij deze kun je ’t in ieder geval tussen de regels door lezen.
  dat dan weer wel.

Beheer
WP Admin