Stan Kuijpers, opvolger in Batenburg, bij een van de Fendt trekkers. - Foto's: Wouter van Assendelft BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Stan: ‘Ik oriënteer me op mogelijkheden die er nog zijn’

Van ecoploegen tot een jeu-de-boulesbaan aanleggen. Bij Stan thuis zijn de werkzaamheden heel divers. ‘Dat optimaliseren, daar geniet ik van.’

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“De grondbewerking zou ik nog minder intensief willen maken. Zo proberen we op onze eigen manier nieuwe dingen uit, zoals een schijfeg op de klei. Die is niet aangedreven en maakt de grond op een vriendelijkere manier los. Ecoploegen doen we ook, alles met het doel om de bodem niet verder te verdichten of dicht te smeren. We wonen hier vlak aan de Maas, op zware rivierklei. Toen de rivier twee jaar geleden overstroomde, stond ook een deel van ons land onder water. Door de bodem minder intensief te bewerken, hopen we dat de structuur verbetert. We willen de conditie van de grond optimaal houden.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Ik zie op ons bedrijf veel multifunctionele landbouw. Wijzelf produceren voedsel, bieden recreatie en maken dagbesteding mogelijk voor ouderen. Ook op Aeres hogeschool, waar ik studeer, komen veel verschillende voorbeelden van multifunctionele landbouw voorbij tijdens stages en excursies. We hebben het ook over de bedrijfsvoering bij klasgenoten en vrienden. Zo probeer ik me te oriënteren op de vele mogelijkheden die er nog zijn.”

Het mooiste werk vind ik…

“Oogsten is mooi. Het is fascinerend om te zien wat er allemaal gegroeid is in een seizoen. Het geeft veel voldoening in het besef dat het voedsel is voor de mensen. Waar ik ook van geniet is het optimaliseren van onze bedrijfsvoering. Die is heel divers; van traditionele grondbewerkingen en Niet-kerende grondbewerking zoals ecoploegen tot een overdekte jeu-de-boulesbaan aanleggen voor de recreatie en de zorg.”

Ik heb een hekel aan…

‘’Schoonmaken van de groepsaccomodatie. Na het weekend maakt de zorgtak er weer gebruik van. Het is niet heel erg om te doen, maar het is ook niet mijn lievelingswerk.”

inspectie van het aardappelveld. Op de achtergrond de camping van de zorgboerderij.
inspectie van het aardappelveld. Op de achtergrond de camping van de zorgboerderij.

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Zou ik dat investeren in de bouw van een nieuwe schuur, eentje die zo hoog is dat hij boven de dijk uit komt zodat je de Maas kunt zien. Het zou een fantastische accommodatie zijn. Of ik voor mezelf ook iets zou willen? Nou, een mooie auto misschien. Of een trekker. Een Fendt 615 vind ik gaaf. Ik houd wel van dat iets oudere spul.”

Over vijf jaar dan…

“Hoe het er hier dan uitziet? Ja, daar ben ik ook wel benieuwd naar. Eerst ga ik mijn studie afmaken. Uitbreiden? Meer grond? Ach, laten we eerst maar eens kijken wat Den Haag allemaal beslist. Dan zien we wel verder.”

Foto: 4
Stan inspecteert de trekker.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin