"Veranderingen hoeven niet, het is ook maar de vraag wat er zou kunnen." - Foto: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Roy: ‘Ik doe wat het beste bij mij past’

Voor opvolger Roy geen biologisch bedrijf of neventak. Als het met 200 koeien niet gewoon kan, dan stopt hij er meteen mee.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Anne en ik gaan het samen doen. Veranderingen hoeven niet, het is ook maar de vraag wat er zou kunnen. De situatie is zó onzeker voor boeren. Gelukkig zijn grote veranderingen bij ons niet nodig. Het bedrijf is up-to-date, er ligt ook geen asbest meer op het dak.”

“Het streven is wel om op korte termijn vier melkrobots te installeren. Nu melken we in een 2×10 visgraat melkstal. Met robots ben ik niet alleen flexibeler, het scheelt me ook fysieke inspanning. Met de huidige melkstal trekken mijn schouders het niet lang meer.”

“Ook kan Anne dan één of twee dagen in de week op de vrachtwagen blijven rijden. Of ik wat zie in biologisch of een neventak? Nee. Als ik het op de gangbare manier met 200 koeien niet kan verdienen, dan stop ik meteen.”

Foto: 2

Mijn grote voorbeeld is…

“Heb ik niet. Je kunt wel volgen wat een ander doet maar is die gelukkiger? Doet die het beter? Ik doe gewoon wat het beste past bij mij.”

Het mooiste werk vind ik…

“De afwisseling maakt het mooi. Niet elke dag hetzelfde doen. Waar ik echt heel blij van word is maaien, schudden en harken. En als de koeien in het voorjaar weer voor het eerst naar buiten gaan is dat ook mooi. Dat doen we zonder publiek. Gewoon de staldeuren open, een paar sprintjes trekken en klaar.”

Ik heb een hekel aan…

“Die k-boekhouding en die administratie. De mei-telling is elk jaar weer anders. Laat ze het allemaal eens een paar jaar hetzelfde houden. Nu zit er geen eenheid of vaste lijn in en het wordt steeds ingewikkelder. Ja, ik doe het allemaal wel zelf en als het echt niet wil dan moet de boekhouder er maar bij komen. Anne ziet zichzelf dat later ook niet doen.”

Foto: 3

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Een nieuwe auto of trekker is wel leuk, net als een weekendje weg. Maar als je verstandig gaat doen, dan kun je beter een stuk hypotheek aflossen.”

Over vijf jaar…

“Je kunt tegenwoordig amper een jaar vooruit kijken. Hier in Winterswijk zitten maar liefst vier Natura-2000 gebieden. Het is voor boeren de meest ongunstige gemeente van Nederland. Ons geluk is dat we nét buiten de cirkels vallen waar je niks meer mag. Maar blijft dat ook zo?”

“Ik wil me daar helemaal niet in verdiepen want het kan ook zomaar weer anders worden. Verder hopen Anne en ik dat we over vijf jaar kinderen hebben. En dat zij dan volledig thuis meehelpt.”

Foto: 4

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Reacties

Beheer
WP Admin