"Ik ben niet zo van de dure auto’s en op vakantie gaan hoeft ook niet zo nodig." - Foto's: J.W. van Vliet BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Rick: ‘Straks moeten twee gezinnen van dit bedrijf kunnen leven’

Ricks broertje wil ook graag in het bedrijf. Groeien is dan nodig om er genoeg inkomen uit te halen. Maar grond kopen is niet zo makkelijk.

Als ik het bedrijf overneem verander ik…

“Ik denk vooral aan schaalvergroting. Nu zijn we nog één gezin, maar omdat mijn broertje ook in het bedrijf wil moeten er straks twee gezinnen van kunnen leven. Los daarvan: stilstand is achteruitgang toch? Grond erbij kopen is overigens niet zo makkelijk. Er komt weinig beschikbaar en de prijzen zijn hoog. Een plan B? Nou, misschien kan er nog iets in de tulpen. Nu telen we de bollen en die verkopen we aan tulpenbroeiers. Je zou kunnen overwegen om zelf te gaan broeien voor de productie van de bloemen. Dat is wel een hele andere tak van sport. Dan ben je meer tuinder eigenlijk. Maar voorlopig zit zo’n verandering niet in de planning.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Dat heb ik niet. Ik kijk wel graag naar hoe andere boeren het doen en hoe zij hun keuzes maken en wat dan het resultaat is. Ik vraag me dan af: als ik dat zou doen, wat zou dan bij ons het effect zijn?”

Het mooiste werk vind ik…

“De oogst. Daar word ik blij van. Je hebt een heel jaar je best gedaan op de teelt en dan zie je het resultaat ervan. Daar komt bij dat het meestal mooi weer is en dat je samen bent met een club leuke mensen. We hebben altijd een hoop lol. Dat het lange dagen zijn is helemaal niet erg. Daar kan ik goed tegen. Als de hele oogst achter de rug is, nodigen we iedereen die geholpen heeft uit voor taart en een biertje.”

Ik heb een hekel aan:

“Als je een paar weken achter elkaar hetzelfde werk doet, dan ben ik er wel een keer klaar mee. In het sorteerhok zitten bijvoorbeeld. Of onkruid trekken.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Investeer ik dat in het bedrijf. In grond, al kom je dan met een miljoen niet zo ver. Ik denk ook aan de mechanisatie in de tulpenteelt. Een nieuwe plantcombinatie zou wel handig zijn bijvoorbeeld, of een rooicombinatie. Voor mezelf? Nou ik ben niet zo van de dure auto’s en op vakantie gaan hoeft ook niet zo nodig.”

Over vijf jaar dan…

“Ik hoop dat ik dan samen met mijn broertje op het bedrijf werk en dat we iets gegroeid zijn in areaal. Voor de verdere toekomst sta ik open voor robotisering. Zoals een robot die zieke tulpen kan detecteren. De prototypes zijn nog niet praktijkrijp maar als ze dat ooit zijn, zou dat schelen bij de arbeidspieken. Nu is het twee weken heel erg druk en daarna veel minder. Het is lastig om daar personeel bij te vinden.”​​​​​​​

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Reacties

  1. Uitbreiden in Groningen gaat veel te langzaam met die hoge grondprijzen. 10 ha verkopen en voor dat geld 70 ha terug kopen in Denemarken. Machines op de vrachtwagen en een halve dag later ben je in Denemarken aan het zaaien. Zeker als je met z’n tweëen bent.

Beheer
WP Admin