Tom de Deckere (27) heeft met zijn ouders een akkerbouwbedrijf van 130 hectare in Nieuw-Namen (Zld.). De hoofdteelt is pootgoed. - Foto's: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Opvolger: ‘Met pootaardappelen meer saldo en meer werk’

Niets is mooier voor Tom dan tussen de gewassen bezig zijn. Als alles er mooi bij staat, dan geniet hij. Groeien hoeft niet, optimaliseren wel.

Als opvolger wilde Tom de consumptieaardappelen vervangen door pootgoed vanwege het hogere saldo. De teelt bevalt goed maar naar nu er steeds meer middelen wegvallen, maakt hij zich ook zorgen over de toekomst.

Lees verder onder de foto‘s.

Tom en zijn vader doen beiden alle dagelijkse werkzaamheden waarbij Tom zich iets meer richt op de praktische klussen.
Tom en zijn vader doen beiden alle dagelijkse werkzaamheden waarbij Tom zich iets meer richt op de praktische klussen.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Er is al veel veranderd. In 2014 kwam ik van school en ben toen meteen bij mijn ouders in de vof gekomen. Sindsdien is er zo’n 20 hectare bijgekomen. Tijdens een stage had ik kennisgemaakt met pootaardappelen. Die teelt sprak me erg aan. Thuis hadden we consumptieaardappelen en dat was ook prima, maar met pootgoed ligt meestal het saldo hoger. Je hebt er ook meer werk van, maar dat paste juist goed omdat ik thuis aan de slag wilde. Inmiddels zijn de pootaardappelen onze hoofdteelt. De wortelen hebben we afgestoten. Die teelden we vrij, wat de laatste jaren een slecht saldo gaf.”

De teelt van pootgoed geeft meer werk dan van consumptieaardappelen, maar daardoor kon Tom wel meteen na school thuis aan de slag.
De teelt van pootgoed geeft meer werk dan van consumptieaardappelen, maar daardoor kon Tom wel meteen na school thuis aan de slag.

Mijn grote voorbeeld is …

“Mijn vader. Op school leerde ik de theorie, maar het echte werk dat leerde ik in de praktijk van mijn vader. Hij heeft ook altijd met me meegedacht. Die switch naar pootgoed, daar had hij ook tegen kunnen zijn, maar hij ging er juist in mee.”

Het mooiste werk vind ik …

“Ik ben het liefst buiten bezig. Ik zit bijvoorbeeld veel op de zelfrijdende spuit. Hele dagen ben ik dan tussen de gewassen. Ik zie de ontwikkeling en dat is genieten. Aardappelen rooien is ook iets om naar uit te kijken. We hebben een eigen rooier, want pootgoed is een waardevol gewas. We willen rooien als de omstandigheden goed zijn en niet als we bij de loonwerker aan de beurt zijn.”

Ik heb een hekel aan …

“Computerwerk. Alles wat je doet, moet je registreren en veel daarvan moet ook nog eens dubbel. Als dat nou een meerwaarde op zou leveren, maar dat is niet zo. Dat wil zeggen: ik zie het niet.”

Tom woont op zichzelf, op 10 kilometer van de boerderij maar in de praktijk is hij toch meestal op het bedrijf te vinden.
Tom woont op zichzelf, op 10 kilometer van de boerderij maar in de praktijk is hij toch meestal op het bedrijf te vinden.

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Onze grond ligt deels op afstand, het zou mooi zijn om alles bij huis te hebben en de bestaande kavels te vergroten, maar om daar nou je geld aan uit te geven… Ik ben eigenlijk wel tevreden zoals het nu gaat. Ik zou het geld gebruiken om het bedrijf verder te optimaliseren. Hoe dat in de toekomst gaat, daar maak ik me zorgen over. We mogen steeds minder middelen gebruiken. Het wordt steeds moeilijker om de kwaliteit van onze gewassen hoog te houden. Als dat niet meer lukt, wat moet ik dan? Daar pieker ik soms over.”

Over vijf jaar dan …

“Woon ik op de boerderij. Mijn ouders gunnen me dat. Ik woon nu 10 kilometer verderop maar ik ben toch meestal op het bedrijf.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Reacties

  1. Tom, en nog een belangrijk argument om veel te registreren en automatiseren is precisie landbouw. Zeker voor een jonge ondernemer DE Toekomst

  2. Tom, grotendeels een positief en toekomstgericht verhaal maar bij de administratie zet zelfs ik als Senior een groot vraagteken. Het belangrijkste wat er is is administratie.
    Voor je afnemers, voor de overheid en ook voor aanvraag subsidies. ga er maar vanuit dat steeds meer subsidies gaan naar innovaties. profiteer daar van zou ik zeggen.
    mijn advies, steek je licht eens op bij innovatieve bedrijven

Beheer
WP Admin