Foto's: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Jacco: ‘Ik wil wel eens zien hoe het leven in Australië is’

Als opvolger Jacco Vermue een miljoen wint, dan wil hij op reis. En daarna volop verder met de overname. Jacco weet wat hij wil. Hij voerde de teelt van pootaardappelen al in, mogelijk volgen later nog andere gewassen. “Er moet wel saldo aan zitten.”

Als ik bedrijf overneem, verander ik…

“Wat ik wilde, is al doorgevoerd. Toen ik in de maatschap kwam, wilde ik graag pootaardappelen. Ik vind dat een mooi gewas en je ziet er nog eens wat van terug. Fritesaardappelen lever je af en je ziet of hoort er nooit meer iets van. In de toekomst wil ik misschien nog wel wat andere teelten, soja of zo. Ik moet nog kijken naar de mogelijkheden, er moet natuurlijk wel saldo aan zitten.”

Foto's: Peter Roek

Foto’s: Peter Roek

Jacco Vermue (23)

Woonplaats: ’s Heerenhoek (Zld.).
Opleiding: laatste jaar tuin-akkerbouw agrarisch ondernemerschap aan Aeres Hogeschool in Dronten.
Bedrijf: in maatschap met ouders een akkerbouwbedrijf met fritesaardappelen, pootaardappelen, zaaiuien, cichorei, suikerbieten en wintertarwe.
Rolverdeling: Jacco zit drie dagen per week op kamers in Dronten, verder probeert hij zoveel mogelijk thuis te zijn om mee te helpen. Mocht het nodig zijn, dan kan hij ook dingen regelen vanuit Dronten. Thuis doet hij samen met zijn vader het dagelijkse werk, zijn moeder regelt de administratie.

Mijn grote voorbeeld is…

“In het algemeen heb ik bewondering voor mensen die thuis geen bedrijf hebben en die het lukt om zelf een agrarisch bedrijf te beginnen. Die zijn er niet veel inderdaad, maar soms kom ik zo iemand wel tegen.”

Samen met zijn vader controleert Jacco Vermue de kwaliteit van de aardappelen.

Samen met zijn vader controleert Jacco Vermue de kwaliteit van de aardappelen.

Het mooiste werk vind ik…

“Het voorjaarswerk. Je weet nooit hoe het dit jaar zal gaan. Ik zeg altijd: zaaien is raaien ofwel: zaaien is raden. Met het steeds extremer wordende weer wordt het steeds onzekerder of het lukt om een goed gewas te telen. Oogsten doe ik ook graag. Met een paar mensen het resultaat van een jaar werken binnenhalen is mooi om te doen.”

Jacco zit in maatschap met zijn ouders. Het akkerbouwbedrijf  in 's Heerenhoek (Zld.) omvat de teelt van  fritesaardappelen, pootaardappelen, zaaiuien, cichorei, suikerbieten en wintertarwe.

Jacco zit in maatschap met zijn ouders. Het akkerbouwbedrijf in ’s Heerenhoek (Zld.) omvat de teelt van fritesaardappelen, pootaardappelen, zaaiuien, cichorei, suikerbieten en wintertarwe.

Ik heb een hekel aan…

“Als iets mislukt. Dit jaar hadden we cichorei gezaaid, maar er viel te weinig regen. Beregenen kon toen niet, ik zag het gewoon misgaan. Bij zoiets heb ik wel de pest in, ja. Net als onkruid dat ik niet goed bestreden heb. Soms blijft er een beetje staan en dat kom ik dan de rest van het jaar tegen.”

Er is een beregeningsinstallatie maar het zilte grondwater drukt toch de opbrengsten.

Er is een beregeningsinstallatie maar het zilte grondwater drukt toch de opbrengsten.

Als ik een miljoen win in de loterij, dan…

“Geef ik eerst een feest, daarna ga ik naar Australië om er te werken en vakantie te houden. Ik zou graag zien hoe het leven daar is. Verder zou ik investeren in grond en de bedrijfsovername.”

Jacco zit drie dagen per week op kamers in Dronten, thuis springt hij bij waar nodig.

Jacco zit drie dagen per week op kamers in Dronten, thuis springt hij bij waar nodig.

Over vijf jaar, dan…

“Ben ik klaar met school en thuis aan het werk. Ik ben dan ook verder met het vraagstuk over zoet water. Daar is hier te weinig van en dat drukt de opbrengst. Misschien moeten wij iets met waterbuffering of zo, of onderwaterdrainage. Ik ga me daar nog verder in verdiepen, want het probleem wordt snel groter.”

Jacco bezig in de werkplaats.

Jacco bezig in de werkplaats.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin