Gertjan Snoek (30) heeft in maatschap met zijn ouders een bedrijf met pluimvee, melkvee en een kaasmakerij. - Foto's: Herbert Wiggerman BoerenlevenAchtergrond

Opvolger: ‘Ik kan twee kanten op: groeien of upgraden’

Opvolger Gertjan Snoek in Stolwijk (Z.-H.) over kaas maken, de fipronil-crisis en het geloof.

Het geloof gaf hem rust, hoop en vertrouwen en dat had opvolger Gertjan Snoek hard nodig tijdens de fipronil-crisis in 2017. Dat het bedrijf nu weer draait, inclusief een succesvolle kaasmakerij, kwam wat hem betreft niet alleen door goed ondernemerschap.

Lees verder onder de foto‘s.

Bij de boerderij hoort ook een kaasmakerij. Van de melk verwerkt Gertjan 95 procent tot boerenkaas.
Bij de boerderij hoort ook een kaasmakerij. Van de melk verwerkt Gertjan 95 procent tot boerenkaas.
Gertjan gaat over de kaas, de 90 koeien en de kalfjes, zijn ouders doen het pluimvee en de handelstak.
Gertjan gaat over de kaas, de 90 koeien en de kalfjes, zijn ouders doen het pluimvee en de handelstak.

Als je het bedrijf overneemt, wil je dan nog iets veranderen?

“Er is al heel veel veranderd de afgelopen jaren. In de omgeving werd altijd al veel kaas gemaakt maar met eieren was er nog niets, dus zijn we een handelstak begonnen. En we hebben in 2018 een kaasmakerij opgezet. Mijn vrouw bracht het idee in, zij maakte al kaas bij een andere boer. Zij bedacht de bereiding en werkte alles uit. Inmiddels heb ik het van haar overgenomen. Het was best een spannende stap maar we hebben dankzij de basis die zij legde al verschillende prijzen gewonnen. Daar ben ik trots op. Verder is de koeienstal nu 33 jaar oud en niet heel efficiënt meer. Of het renovatie of nieuwbouw wordt, dat weet ik nog niet maar er komt liefst wel een melkrobot in.”

Bezig zijn in de stal is mooi werk, aldus Gertjan. Maar hij staat ook graag aan de kaastobbe. Afwisseling maakt het vak voor hem interessant.
Bezig zijn in de stal is mooi werk, aldus Gertjan. Maar hij staat ook graag aan de kaastobbe. Afwisseling maakt het vak voor hem interessant.

Wie is je grote voorbeeld?

“Mijn vader nam een bedrijf over wat eigenlijk te klein was om voort te zetten. Samen met mijn moeder, en later wij allemaal, is dat uitgebouwd tot wat er nu staat. Daar heb ik veel respect voor.

In deze rubriek noemde iemand ook een keer de Heere Jezus als voorbeeld. Dat vond ik mooi, voor mij geldt het ook. Toen we in 2017 met de fipronil-crisis te maken kregen, was dat heel heftig. Stal leeg, eieren vernietigen, het ging me niet in de koude kleren zitten. Het Geloof gaf me hoop, rust en vertrouwen. Dat het bedrijf nu weer goed draait, is niet alleen wijsheid geweest maar ook een hoop zegening.”

Wat vind je het mooiste werk om te doen?

“Ik sta graag aan de kaastobbe maar van een rondje klauwbekappen word ik ook heel blij. Trekkerwerk vind ik ook mooi maar als ik het een week achter elkaar moet doen, gaat de lol eraf. Het is de afwisseling die het leuk maakt.”

De stal is 33 jaar oud en gedateerd. Op termijn wil Gertjan die vervangen of renoveren.
De stal is 33 jaar oud en gedateerd. Op termijn wil Gertjan die vervangen of renoveren.

Waar heb je een hekel aan?

“Voor sleutelen aan machines moet je niet bij mij zijn. En ik heb een hekel aan het openmaken van de kuil in de winter.”

Wat zou je doen met een miljoen?

“Investeer ik in de stal en in de overname. Met mijn vrouw en twee jonge kinderen woon ik in een huis van 100 jaar oud. Daar is altijd wel wat te klussen en te verbeteren.”

Op de quad naar de koeien.
Op de quad naar de koeien.

Hoe ziet het er over vijf jaar uit bij jullie?

“Het kan twee kanten op: of we gaan de kaas verder upgraden tot nog meer een specialiteit, of we gaan groeien en meer koeien melken. Ik weet nog niet wat het wordt. Verder hoop ik dat over vijf jaar een nieuwe of gerenoveerde stal in gebruik is. En natuurlijk hoop ik dat we dan allemaal nog gelukkig zijn, en gezond en wel.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin