Foto's: Ronald Hissink BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Harm: ‘Als het onder aan de streep maar goed uitkomt’

Meer voer van eigen land en losse grondstoffen aankopen om de voerkosten te drukken. Opvolger Harm Nikkels is een rekenaar, die geniet van het ondernemerschap.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Ik zou verder willen optimaliseren. Op het gebied van automatiseren zijn we al best ver. Maar de ontwikkelingen gaan altijd door en ik wil daar in mee blijven gaan. Mits het rond te rekenen is natuurlijk. Verder zou ik iets extensiveren. Het maakt me niet uit of dat is via minder dieren of meer grond, als het onder de streep maar goed uitkomt. Wat extra grond zou overigens wel handig zijn om meer voer van eigen land te kunnen halen.

Daarnaast zou ik meer losse grondstoffen willen aankopen voor de kippen. Dan kan ik beter sturen op de kostprijs en zo de voerkosten drukken. Om die grondstoffen te mengen, zou onze huidige voerkeuken uitgebreid moeten worden. We mengen nu CCM en graan bij, deels van eigen grond en deels van een bio-akkerbouwer uit de buurt.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Ik heb veel respect voor hoe mijn ouders hebben geboerd. Ze begonnen met weinig en hebben dit bedrijf voor elkaar gebokst. Het is up-to-date en toekomstbestendig. Daar heb ik profijt van. Eigenlijk kom ik in een gespreid bedje. Daar ben ik me erg bewust van. Dankzij mijn ouders kan ik het mooiste beroep van de wereld uitoefenen.”

Het mooiste werk vind ik…

“Ik geniet van het ondernemerschap, maar ook van het bezig zijn met dieren, gewassen en de bodem. Het geeft me een fijn gevoel als alles lekker loopt en iedereen tevreden is. Niet alleen ikzelf, ook de medewerkers.”

Ik heb een hekel aan…

“Kippenmest scheppen. Er is één schuur waar we niet met de shovel in kunnen. Daar moet het met de schep. Uitmesten hoort erbij, maar er zijn echt leukere klusjes te verzinnen.”

Foto: 3

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Zou ik investeren in wat grond erbij en in het uitbreiden van de voerkeuken. Voor mezelf kan ik niet wat bedenken. Rondreizen heb ik al gedaan. Met een vriend ben ik vorig jaar naar Nieuw-Zeeland geweest. We hebben bij een boer gewerkt en rondgereisd. Het was prachtig, maar ik hoef niet te emigreren. Mijn familie, vrienden en sociale leven zijn hier.”

Over vijf jaar dan…

“Het ligt deels aan de regelgeving, maar ik hoop dat we dan nog net zo draaien als nu, met een grotere voerkeuken en wie weet wat meer grond. Ik heb er in elk geval zin in om samen met mijn jongere broer Hein te ondernemen. Ik weet wel, er is veel narigheid, maar ik ga proberen er het beste van te maken. Ben er trots op om boer te zijn en sta er positief in.”

Foto: 4

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Reacties

  1. Veel problemen zijn kleine problemen als je elk jaar een mooi financieel resultaat hebt. De keuze van melkvee met een intensieve veehouderijtak is super. Via het biologische pluimveevoer komen er automatisch mineralen mee voor het land. Als het land veel ruwvoer levert is biomelk maken gemakkelijk.

Beheer
WP Admin