Bedrijfsopvolger Patrick Buiks (29). - Foto's: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Opvolger: ‘De nieuwe vergunning wordt spannend’

Groeien hoeft voorlopig niet maar de lammeren zijn toe aan een nieuwe stal.

Opvolger Patrick heeft al veel van zijn ideeën ingebracht in het bedrijf. Een nieuwe lammerenstal staat nog op zijn lijstje, de vergunningsaanvraag loopt.

Lees verder onder de foto‘s.

Patrick heeft in Teteringen (N.-Br.) met zijn ouders een vof met  1.200 melkgeiten, 400 lammeren en 45 hectare in gebruik.
Patrick heeft in Teteringen (N.-Br.) met zijn ouders een vof met 1.200 melkgeiten, 400 lammeren en 45 hectare in gebruik.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“De afgelopen jaren zijn mijn wensen al meegenomen in de bedrijfsopzet. Zo wilde ik groeien om een financieel gezond bedrijf te ontwikkelen. In 2017 zijn we van 600 naar 1.200 geiten gegaan en is daarvoor een nieuwe stal gezet. Wat ik momenteel op mijn wensenlijstje heb staan, is een nieuwe stal voor de lammeren. Nu zitten ze in oude varkensschuren en koeienstallen en die voldoen niet meer. De vergunningsaanvraag voor een nieuwe stal loopt. Het wordt spannend, maar volgens onze adviseur moet het kunnen. We gaan immers niet groeien in aantal dieren.”

Patrick bezig met kunstmelk maken voor de 400 lammeren op het bedrijf.
Patrick bezig met kunstmelk maken voor de 400 lammeren op het bedrijf.

Mijn grote voorbeeld is …

“Mijn ouders. Ze hebben veel zwarte sneeuw gezien, zoals wij dat hier zeggen. Oftewel, ze hebben tegenslag gekend. Zo waren er tijden dat het in de stal niet lekker liep en er waren tijden dat het financieel niet goed ging. Daar zijn ze altijd open over geweest. In overleg bleek er dan veel mogelijk, bijvoorbeeld dat facturen later betaald konden worden. Mijn ouders zijn sterker uit zulke periodes gekomen, ik heb er veel bewondering voor.”

Opstrooien van het geitenhok met een dik pak vers stro.
Opstrooien van het geitenhok met een dik pak vers stro.

Het mooiste werk vind ik …

“Melken en voeren. Als de geiten hun koppen door het voerhek steken en gretig beginnen te vreten, dan weet ik dat ik ze een goed en smakelijk product voorzet. Dat zie je terug in de melkstal. Gemiddeld zitten we op 1.200 liter per geit per jaar met 4,50% vet en 3,50% eiwit.

Melken doen we altijd met twee personen. Per keer is er in totaal, inclusief schoonmaken, drie uur en een kwartier mee gemoeid. Best lang, ja. Daarom wisselen we elkaar af en is er hulp van drie parttime melksters, zodat je niet elke dag 6,5 uur bezig bent.”

Inclusief schoonmaken van de melkstal kost melken per keer ruim 3 uur. Daarom zijn er melksters in dienst om elkaar af te kunnen wisselen.
Inclusief schoonmaken van de melkstal kost melken per keer ruim 3 uur. Daarom zijn er melksters in dienst om elkaar af te kunnen wisselen.

Ik heb een hekel aan …

“Onderhoudsklusjes. Ik geef er gewoon niet om en ik ben ook niet zo handig. Ook de administratie is niet zo mijn ding, maar ja, het moet wel gedaan worden.”

Als de dieren gretig hun koppen door het voerhek steken, weet Patrick dat hij een smakelijk en goed product voert.
Als de dieren gretig hun koppen door het voerhek steken, weet Patrick dat hij een smakelijk en goed product voert.

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Investeer ik dat in de overname en in grond. Zekerheid onder het bedrijf is altijd goed.”

Over vijf jaar dan …

“Is de overname afgerond en staat de nieuwe lammerenstal er. Verder zijn we dan een goed gezond en gangbaar bedrijf.”

Oude varkensschuren doen dienst als lammerenstal maar eigenlijk voldoen ze niet meer. Er zit een nieuwe stal in de pijplijn.
Oude varkensschuren doen dienst als lammerenstal maar eigenlijk voldoen ze niet meer. Er zit een nieuwe stal in de pijplijn.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.