PluimveeNieuws

Optimisme over goede afloop vogelpestuitbraak

Schwerin – Het ministerie van landbouw van Meckelenburg-Voorpommeren is voorzichtig optimistisch over de goede afloop van de uitbraak van hoogpathogene vogelpest H5N8 op een kalkoenenbedrijf in Greifswald.

De afgelopen dagen zijn in de omgeving van het bedrijf 1.100 monsters genomen op verschillende bedrijven. Ook zijn mestmonsters genomen in de vrije natuur bij de Galenbecker See en onderzocht. Geen van de monsters vertoonden een positieve uitslag voor het virus, zo heeft het ministerie meegedeeld.

Het crisiscentrum heeft de afgelopen dagen verder de persoonlijke contacten en transportbewegingen in kaart gebracht. Ook voer en de herkomst ervan zijn onderzocht. Het crisiscentrum bekijkt ook welke grensoverschrijdende contacten en transportbewegingen er zijn geweest en staat hierover ook in contact met de aangrenzende deelstaten.

Ninister Backhaus van Meckelenburg-Voorpommeren sluit echter niet uit dat de herkomst van het virus wellicht nooit gevonden zal worden.

Het beperkings- of spergebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf wordt op zijn vroegst op 1 december opgeheven en omgezet in een toezichtsgebied van 10 kilometer dat dan weer een maand later mogelijk wordt opgeheven; mits er geen nieuwe besmettingen worden gevonden.