De opslagregeling voor varkensvlees wordt goed gebruikt, vooral door Nederlandse vleesbedrijven. - Foto: Koos Groenewold VarkensNieuws

Opslagregeling varkensvlees wordt gretig omarmd

De EU-regeling private opslag varkensvlees loopt een week. Over de timing is de sector ontevreden.

​De eerste verzoeken voor vergoeding voor de private opslag van varkensvlees zijn ingediend. Tot en met 31 maart is voor 12.357 ton steun aangevraagd.

Deze regeling van de Europese Commissie is sinds vrijdag 25 maart geopend en loopt tot 30 april 2022. De regeling is bedoeld om de varkensmarkt tijdelijk te ontlasten. Door corona, Afrikaanse varkenspest, de afnemende vraag uit China en de onrust in Oekraïne is de markt van slag, motiveert de commissie. Door private opslag moet de onbalans op de markt afnemen.

Minimaal 10 ton

Het vlees waarvoor opslagsteun wordt aangevraagd moet tijdens de looptijd van de regeling op de markt komen en mag dus niet al ingevroren zitten. Het minimumvolume per aanvraag is 10 ton, voor vlees zonder been. In andere gevallen is het volume minimaal 15 ton. De aanvrager kan kiezen uit een steunperiode van 60, 90, 120 of 150 dagen.

Vlees in ingedeeld in zeven categorieën. Voor bijvoorbeeld halve varkens, zonder voorpoot, staart, nier, middenrif en ruggenmerg, wordt € 317 per ton betaald als het vlees 150 dagen van markt blijft. Voor onder meer hammen, schouders, voorstukken of karbonadestrengen is met dezelfde termijn de vergoeding € 423 per ton.

Slechte timing

De Producenten Organisatie Varkenshouderij is niet gelukkig met de timing van de regeling. In een opgaande markt ziet de POV de meerwaarde er niet van in. Bovendien gaat de subsidie niet naar de varkenshouders, maar naar degene die het vlees opslaat. En op termijn komt het vlees alsnog op de markt en kan dan de varkensprijs juist weer drukken.

Beheer
WP Admin