Premium
Boerenprotest op het Malieveld in Den Haag, bijna vier jaar geleden. Slogan 'No Farmers, No Food' wordt vaak gebruikt, maar is dat terecht? - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenColumn

‘Ook voedselproductie is kwestie van vraag en aanbod’

Reacties

 1. Raar stukje. Boeren zorgen zeker wel voor ons voedsel. Maar blijkbaar leest Willem Bruil ‘ons’ als wij Nederlanders. Dat voedsel wordt geexporteerd, betekent niet dat er geen mensen zijn die het eten!

  En verder klopt het juist WEL, die slogan ‘boeren zorgen ervoor dat wij iedere dag…’ We zien de laatste jaren dat er op allerlei vlakken tekorten ontstaan door schaarste (denk aan computerchips, gas, spullen gemaakt in China, etc.). De prijzen vliegen omhoog, en dingen zijn soms helemaal niet verkrijgbaar. Is Willem dat al weer helemaal vergeten? Waarom denkt hij dat het met voedsel anders zou zijn als we dat zelf niet in voldoende mate zouden produceren? Waar de prijzen voor een kilo tomaten in Engeland en Frankrijk het afgelopen jaar vele malen over de kop gingen, bleef het hier gelukkig beperkt tot een inflatie van 10%.

  Op het moment is Nederland (ten opzichte van vele andere landen) een ontzettend rijk land, en zelfs als we geen voedsel zouden produceren, zouden we genoeg eten uit de rest van de wereld kunnen kopen. Maar is dat een goede situatie om na te streven? In mijn ogen heeft voedsel een bijzondere positie en hebben we de verplichting, naar onszelf en naar de rest van de werled, om te zorgen dat we hier voldoende van blijven produceren. En als Nederland dan een arm land zou worden, of de wereldhandel helemaal stilvalt door een crisis, dan drinken we even geen koffie en eten we geen chocolade, maar zullen we ook niet verhongeren!

 2. Voedselproductie zou inderdaad vraag en aanbod/marktwerking moeten zijn, maar dit is in Nederland niet het geval omdat de overheid de voedselproductie stuurt via regel/wetgeving die in het buitenland niet geldt. De overheid verstoort hiermee de markt en dit zorgt voor onzekerheid op de Nederlandse markt.

  Juristen zorgen trouwens in ieder geval niet voor ons voedsel. Sterker nog: het Nederlands rechtssysteem ondermijnt de Nederlandse voedselproductie op basis van een theoretisch stikstofmodel dat in de wet is opgenomen.

  Nederland heeft in totaal 13.3 miljoen hectare biocapaciteit, of te wel 0,78 hectare biocapaciteit per inwoner. De ecologische voetafdruk is echter 5,7 hectare per persoon. Dit betekent dat de ecologische voetafdruk ruim 7x groter is dan de beschikbare biocapaciteit per inwoner. Zonder import honger lijden dus. Effectiever dan welk boerenprotest dan ook.

 3. Willem,

  Laatst gaf ik je al het advies om je met juridische zaken bezig te houden. Je begreep dat niet, of je leest de reaktie’s niet. Dat laatste zou ik ook niet doen.

  De westerse wereld is zover doorgeslagen in voedselzekerheid, dat voedselzekerheid voor de westerse mens eigenlijk niet meer belangrijk is. Waarom zou men ook, daar heb je toch de supermarkt voor. Toch is voedselzekerheid in de huidige tijd in de wereld alles behalve zeker, maar om dat uit te leggen heb ik meer dan 1500 tekens nodig. Dat ga ik hier dus niet doen.

  Maar, gelukkig ben jij jurist, en geen politicus. Ze zeggen wel eens schoenmaker blijf bij je leest, misschien is dat voor jou toch ook echt een goed idee.

 4. In zulk klein landje het exporteren noemen…. geeft aan hoe deze jurist is…. in Amerika bv zou 600-700 km een streekproduct zijn….

 5. Haal alle Nederlandse boeren weg en voedsel word veel duurder.
  Als Nederlandse boeren verdwijnen dan merken dat vooral de mensen die nauwelijks rond komen.

 6. De 122 landbouw exportmiljarden komen nog goed van pas Willem om sociaal te kunnen doen.., zeker als de economie wat begint te haperen met hoge rentes en inflatie.

 7. “No farmers, no food” staat er “ Dutch farmers” ? Nee dat geldt voor alle boeren. Overal moeten boeren hard werken voor weinig geld. Op die slogan valt niets af te dingen

Beheer
WP Admin