Premium
Foto: Mark Pasveer AkkerbouwAchtergrond

Oogst 2021: trage start, matige opbrengsten

Oogst van graszaad. Een van de weinige gewassen met een bovengemiddelde opbrengst. - Foto: Jan Willen van Vliet

Hakselen van de eerste snede gras. Voor de voedergewassen die op eigen bedrijf gebruikt worden maken veehouders een kostprijsberekening per kilo droge stof. - Foto: Henk Riswick

Tarwe dorsen op Goeree-Overflakkee. De opbrengsten van granen vielen dit jaar over de hele linie lager uit. - Foto: Peter Roek

Bram den Boesterd (53) heeft samen met zijn broer Wim een akkerbouw- en grondverzetbedrijf met 35 hectare wintertarwe, aardappelen, uien en suikerbieten. "Het eerlijke verhaal: gemiddelde van 8,4 ton was hoogst haalbare", aldus Den Boesterd. - Foto: Van Assendelft

Tineke Lootsma (49) in Westhoek heeft een akkerbouwbedrijf met 7 ha wintergerst, 14 ha tafelaardappelen, 5,5 ha uien en 16 ha wintertarwe. "Wintergerst bevalt beter dan wintertarwe", aldus Lootsma. - Foto: Anne van der Woude

Oogst van wintergerst in Gelderland, op 8 juli van dit jaar. - Foto: Henk Riswick

Jacob Mijnheer teelde dit jaar in Ens (Fl.) voor het eerst 3 hectare Kuroda. Tal aan de lage kant en vrij grof uitgegroeid, maar in de laatste dag van augustus netjes binnen gekomen. - Foto: Henk Riswick

Eelco Witteveen (30) is akkerbouwer in Sonnega (Fr.) en teelt 22 hectare pootaardappelen. Daarnaast ook zaaiuien en mais. Behalve het opzakken doet Witteveen de pootaardappelteelt volledig in eigen beheer. - Foto: Anne van der Woude

Hanny Cortvriendt (52), akkerbouwbedrijf in Biervliet (Zld.) teelt suikerbieten (24 ha), wintertarwe, wintergerst, graszaad en bruine bonen op zeeklei van 30-35 procent afslibbaar. - Foto: Peter Roek

Wouter Reijers (27) heeft met zijn ouders een akkerbouwbedrijf van 45 ha in Wieringerwerf (N.-H.). Ze telen 5 ha zaaiuien; de helft gele en de helft rode. Daarnaast teelt hij knolselderij, suikerbieten, winterpeen en graan. - Foto: Lex Salverda

Koolzaad combinen bij het bedrijf van akkerbouwer Waalkens in het Groningse Oldambt. De meeste koolzaad in Nederland is winterkoolzaad. - Foto: Koos van der Spek

Oogst van vezelhennep. Hennep voor industriële toepassingen wordt verwerkt in bijvoorbeeld groene bouwmaterialen en onderdelen voor auto's. - Foto: Mark Pasveer

Jari Slenders (25) in Bergeijk (N.-B.) heeft met zijn ouders een melkvee- en akkerbouwbedrijf met onder meer 5 ha sperziebonen (spinazie als voorteelt), 8 ha consumptieaardappelen, 6 ha suikerbieten, 9 ha wintertarwe en voedergewassen. - Foto: Van Assendelft

Biologische sperziebonen worden geoogst. Als hoofdteelt deden sperziebonen het afgelopen zomer doorgaans goed. - Foto: Koos van der Spek

Herbert Nijhoving (37) heeft in maatschap met zijn vrouw en moeder een melkvee-akkerbouwbedrijf in Meppen (Dr.) met 100 koeien op 215 hectare grond, waarvan 13 hectare tarwe. Het rjg is 10.106 kilo melk met 4,40% vet en 3,60% eiwit. - Foto: Henk Riswick

Oogst van wintertarwe op het melkvee-akkerbouwbedrijf van Herbert Nijhoving in Meppen (Dr.). Door ganzenschade was de opbrengst 2 ton lager dan in 2020. - Foto: Henk Riswick

Beheer
WP Admin