Drijfmest wordt geladen bij een varkensbedrijf. Fennenoord wil groene energie en grondstoffen voor de industrie en landbouw gaan produceren uit onder meer varkensmest. - Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

Onzekerheid voor mestverwerker Fennenoord

De gemeente Deventer wil door middel van een bestemmingsplanwijziging Fennenoord weren.

Grondstoffen- en energieproducent Fennenoord in Deventer zit in de wachtkamer. Het bedrijf wil groene energie en grondstoffen voor de industrie en landbouw gaan produceren uit varkensmest en andere, groene reststromen. Daarvoor heeft het bedrijf jaarlijks bijna 300.000 ton varkensmest nodig en een beetje kippenmest.

Weerstand gemeentebestuur

Contact met het gemeentebestuur is er momenteel niet, vertelt initiatiefnemer Rob Korten van Fennenoord. De gemeente Deventer wil door middel van een bestemmingsplanwijziging Fennenoord weren. De reden is vrees voor geuroverlast, vermeldt het bedrijf. De bedoeling is dat eind september duidelijk wordt of de gemeenteraad burgemeester en wethouders terugfluit, zodat het bestemmingsplan intact blijft. Dan kan Fennenoord Gashaven zich toch vestigen, naast de voormalige fabriek van chemiereus AkzoNobel.

Verwerking 2.0

Fennenoord wordt volgens Korten geen traditionele mestverwerker. Vergisting van mest is geen doel, maar een middel voor het bedrijf. Niet het poorttarief van de mest, zoals bij verwerkers dikwijls het geval is, maar de verkoop van warmte, chemische grondstoffen, organische meststoffen en brandstoffen moet het fundament vormen onder het verdienmodel van de onderneming. Om veterinaire reden wordt geen rundveemest aangevoerd en ook geen varkensmest van gemengde bedrijven met varkens en koeien.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Beheer
WP Admin