Runderrassen die het meest op de oerdieren lijken, zoals de Schotse Hooglander, Galloway en Limousin, kunnen zich beter weren tegen wolven, blijkt uit het onderzoek. – Foto: Jan Willem van Vliet AlgemeenNieuws

Onderzoekers: toename wolvenaanvallen op grote landbouwhuisdieren

Het aantal wolvenaanvallen op runderen en paarden neemt relatief sterker toe dan het aantal aanvallen op schapen. Dat blijkt uit onderzoek van Van Bommel Faunawerk, in opdracht van BIJ12.

In de periode van 2015 tot en met 2023 werden in Nederland in totaal 3.186 landbouwhuisdieren bewezen aangevallen door wolven. In het overgrote deel hiervan, 97%, ging het om schapen. In 2% van de aanvallen – bij 56 dieren – ging het om runderen en 16 keer – 1% van de gevallen – ging het om paarden. In 2022 werden vijf paarden door een wolf gedood, in 2023 elf paarden. In 2020 werd voor het eerst aangetoond dat een rund door een wolf was aangevallen. In 2022 werden 28 runderen door wolven gedood, in 2023 ging het om 19 runderen.

In Duitsland en België zijn de verhoudingen in aanvallen tussen grote en kleine landbouwhuisdieren vergelijkbaar. Tussen 2016 en 2023 werden in België 26 paarden en 22 runderen door wolven aangevallen, ten opzichte van het totaal van 836 geregistreerde wolvenaanvallen. In Duitsland ging het om 76 paarden en 1.134 runderen ten opzichte van in totaal 19.406 geregistreerde aangevallen landbouwhuisdieren. Volgens wolvendeskundigen vallen de dieren normaal gesproken vooral kleine hoefdieren aan, maar als ze eenmaal hebben geleerd dat ze ook een rund of paard kunnen pakken, zullen ze dat vaker doen.

Zwakkere dieren lopen grootste risico’s

Onderzoekers concluderen dat zwakkere dieren – zoals jonge, zeer oude of hoogdrachtige dieren – het grootste risico lopen om aangevallen te worden door een wolf. Dieren die in grote groepen leven, lopen minder risico dan dieren die in kleine groepjes of solitair leven. Runderrassen die het meest op de oerdieren lijken, zoals de Schotse Hooglander, Galloway en Limousin, kunnen zich beter weren tegen wolven, blijkt uit het onderzoek. Pony’s, zoals shetlanders, haflingers en fjorden, lopen meer risico op een wolvenaanval dan grote paarden. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het risico op aanvallen bij landbouwhuisdieren kleiner is in gebieden met een grote populatie wilde hoefdieren.

Om wolvenaanvallen op runderen en paarden te voorkomen, adviseren de onderzoekers wolfwerende hekken te plaatsen, de dieren ’s nachts op stal te zetten of om de groepen aan te passen. Ook wordt geadviseerd om nageboorten uit de wei te verwijderen, om te voorkomen dat wolven wennen aan het eten van runderen. De kuddesamenstelling, waarbij jonge en oudere dieren en zowel mannelijke als vrouwelijke dieren bij elkaar worden gehouden, kan bescherming bieden. De onderzoekers wijzen er wel op dat gehouden dieren die bij elkaar worden gezet niet zomaar een echte kudde vormen, dat kost tijd.

Beheer
WP Admin