Afbeelding ter illustratie, aardappels rooien in Nederlands Limburg. In België is een onderzoek gestart naar misstanden met aardappelcontracten. Foto: Bram Becks AkkerbouwNieuws

Onderzoek naar misstanden Belgische aardappelcontracten

De Belgische overheidsdienst FOD Economie is een onderzoek gestart naar misstanden met aardappelcontracten. Dat meldt de Vlaamse landbouwnieuwssite Vilt.be.

FOD Economie, ofwel de Belgische ACM, reageert met het onderzoek op klachten van vier landbouworganisaties. Zij constateren dat verschillende afnemers de gecontracteerde volumes eenzijdig hebben teruggeschroefd en dat mag niet.

Belpotato.be in alarmstand

Begin deze maand sloegen de vier in Belpotato.be verenigde landbouworganisaties alarm. Ze zagen ‘met verbazing’ dat enkele afnemers van aardappelen eenzijdig de hoeveelheden aardappelen naar beneden bijstelden, in contracten die al getekend waren en zonder enige vorm van overleg. In België zijn al twintig jaar geleden gedragsregels afgesproken over aardappelcontracten. De afspraken zijn vastgelegd in een gedragscode waarvan vorig jaar een geactualiseerde versie door alle partijen is ondertekend, aldus Belpotato.be. De organisatie noemt de overtreding van die gedragscode onaanvaardbaar en ongezien.

Het zou gaan om verminderingen met 10% tot 20% per contract. Belpotato.be noemt dat ‘een koude douche’, net voor het plantseizoen. “Wederzijds respect en vertrouwen zijn essentieel voor een goede relatie tussen landbouwers en hun afnemers en net deze zijn bij een aantal actoren in de sector helemaal zoek. Belpotato.be roept dan ook op om meer respect te hebben voor de handelsrelatie tussen aardappelproducenten en -afnemers.”

Drie voorbeelden, maar ‘geen korting’ bij Aviko

Het alarm heeft onvoldoende effect gehad, want nu zijn de landbouworganisaties naar de autoriteiten gestapt. Vilt.be noemt drie voorbeelden uit de brief aan FOD Economie. In een geval kreeg een teler eerst telefonisch een mededeling dat het contract 20% verlaagd zou worden. Enkele dagen daarna volgde de bevestiging per brief. In een ander geval ging het om 15%. In dit geval volgde geen gewijzigd contract, maar ging de afnemer uit van een stilzwijgende overeenkomst. In een derde geval wachtte de afnemer meer dan een maand om zijn handtekening te zetten onder een contract dat de teler al had getekend, om vervolgens alsnog 10% minder in te vullen.

Vilt citeert uit een brief van FOD Economie het volgende: ‘Het eenzijdig wijzigen van overeenkomsten is in beginsel een inbreuk uit de zwarte lijst van oneerlijke handelspraktijken in de landbouw- en de voedselvoorzieningsketen. Dat betekent dat dit steeds verboden is.’ Tijdens het onderzoek wil de dienst er verder niks over zeggen.

Ook in Frankrijk zijn er strubbelingen over wijzigingen in contracten. In Nederland is geen sprake van contractcorrecties door fritesfabrieken, meldde Boerderij eerder. Volgens de Belgische landbouworganisatie ABS zou ook Aviko in België zijn overgegaan tot het korten op contractvolumes, waardoor deze telers minder kunnen leveren dan verwacht. Dick Zelhorst, directielid van Aviko verantwoordelijk voor grondstof, ontkent dat echter ten stelligste. “Er is geen sprake van korting bij Belgische telers”, aldus Zelhorst.

Mede-auteur Marianne Vogelaar