Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie in de Haagse rechtbank waar hij terechtstaat voor opruiing. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

OM eist 200 uur taakstraf voor uitingen FVD’er bij boerenprotest

Het Openbaar Ministerie heeft een werkstraf van 200 uur geëist tegen FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren voor opruiing tijdens een boerenprotest in 2022 in het Gelderse Tuil.

De politicus stond dinsdag 28 mei bij de rechtbank in Den Haag terecht voor twee gevallen van opruiing. Daarbij suggereerde hij dat geweld tegen de overheid geoorloofd en misschien zelfs noodzakelijk is. Daarmee is volgens de officier van justitie ‘een strafrechtelijke grens overschreden’.

Het eerste moment was op 2 juli 2022 tijdens een boerenmanifestatie in het Gelderse Tuil. De politicus riep toen in een toespraak op tot geweld tegen de overheid indien boerenbedrijven onteigend zouden worden. Direct na de speech wist Van Meijeren dat een deel van het publiek zijn uitlatingen zou opvatten als een oproep tot geweld, zei de aanklager.

Het tweede geval betreft uitspraken in een interview dat op 13 november 2022 gepubliceerd werd op internet. In dat gesprek spoorde hij volgens het OM aan om op te trekken naar het parlement, dat zolang moet duren tot de regering weg is. Hij zei wel te hopen dat deze revolutie vreedzaam zou verlopen.

‘Stoken en porren’

Het OM zegt dat Van Meijeren zich ervan bewust was dat het anti-overheidssentiment broeide toen hij zijn uitlatingen deed. “Hij stookt en port”, zei de officier. Volgens hem krijgt een politicus ‘ruim baan’ om zijn mening te uiten, maar moet dat wel gebeuren binnen de regels van de rechtsstaat. “Vastgesteld moet worden dat verdachte deze verantwoordelijkheid naast zich neer heeft gelegd en dat ook blijft doen.”

Volgens de aanklager speelde Van Meijeren in op gevoelens van wantrouwen tegen de overheid door de stikstofproblematiek en coronamaatregelen. De uitlatingen van Van Meijeren moeten volgens het OM in deze context van verhitte gemoederen worden beoordeeld. “Delen van zijn publiek vatten zijn woorden op als oproep tot geweld.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin