De NVWA trof op een boerderij een illegale slachterij voor vermoedelijk schapen aan. - Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning AlgemeenNieuws

NVWA treft illegale slachterij aan in provincie Utrecht

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zaterdag bij een boerderij in de provincie Utrecht een illegale slachterij aangetroffen, meldt de organisatie vandaag.

Op de boerderij werden vermoedelijk schapen onverdoofd gedood en geslacht, wat in Nederland alleen in erkende slachthuizen en onder toezicht van de NVWA is toegestaan.

Veehouder aangehouden

Bij de doorzoeking van de boerderij werden twee dode schapen gevonden. Een was net gedood, de ander al geslacht. Ook waren meerdere klanten aanwezig. De veehouder is aangehouden. Hij wordt ervan verdacht op illegale wijze schapen te hebben gedood en geslacht voor zijn klanten. De karkassen zijn afgevoerd en vernietigd.

Waar de illegale slachterij precies staat en hoeveel levende dieren er nog aanwezig waren, kan een woordvoerder van de NVWA vanwege het lopende strafrechtelijke onderzoek niet zeggen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA onder het gezag van het Functioneel Parket.

Risico’s bij illegaal slachten

De NVWA ziet erop toe dat het slachten van dieren in Nederland op een juiste manier gebeurt. “Daarbij wordt onder meer gekeken of dieren geschikt zijn voor de slacht, of de dierenwelzijnsregels in acht worden genomen, of er hygiënisch wordt gewerkt en of het vlees geschikt is voor menselijke consumptie”, aldus de NVWA. Als er illegaal wordt geslacht, zonder toezicht, kunnen volgens de NVWA risico’s voor de voedselveiligheid en het dierenwelzijn ontstaan.

Beheer
WP Admin