Foto: ANP RundveeNieuws

NVWA neemt 128 verwaarloosde koeien in bewaring

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 128 verwaarloosde koeien van een Utrechtse veehouder in beslag genomen.

De NVWA stelt dat er veel kreupele dieren op het bedrijf stonden die direct een veearts nodig hadden. Deze heeft ook vijf koeien moeten doden omdat deze er dusdanig erg aan toe waren. De NVWA meldt verder dat de hygiëne op het bedrijf niet in orde was en dieren in een dikke laag mest stonden.

Het bedrijf stond al eerder onder verscherpt toezicht bij de NVWA vanwege niet naleven van dierenwelzijnsregels. In 2021 eindigde dit.

Nieuwe melding

Afgelopen maand kwam er een nieuwe melding binnen bij de NVWA die aanleiding was om opnieuw een inspectie uit te voeren en per direct de koeien op het bedrijf in bewaring te nemen. Dat houdt in dat deze naar een andere (anonieme) locatie worden gebracht. Kosten daarvan zijn voor de veehouder.

De veehouder kan de dieren weer terugkrijgen als hij kan aantonen dat hij nu wel goed voor de dieren gaat zorgen, en de rekening van de tijdelijke verzorging betaalt.

Lees ook: Dierverwaarlozing kan einde bedrijf betekenen (2021)

Reacties

 1. En woensdag is in de provincie Gelderland ook nog een dierenhandelaar opgepakt omdat hij geleewiekte vogels in bezit had.
  Schofterig volk dat zich met zulke praktijken bezig houdt.
  Bravo NVWA.
  Goed dat ze er zijn.
  De regering moet geld vrijmaken en hoge prioriteit geven aan uitbreiding van die dienst.
  Werk zat.

 2. vorige week 2 handelaren/verzamelaars in Brabant aangepakt (heeft boerderij maar eens niet vermeld).
  hulde voor NVWA en andere betrokken opsporingsinstanties alsmede Ongehoord die het allemaal heeft gefilmd. Bravo
  Aanpakken/opruimen die misstanden.

Beheer
WP Admin