Premium
De NVWA kan specificaties vragen over de hoeveelheid weggegooide melk van bijvoorbeeld koeien die onder behandeling staan of stonden met antibiotica. - Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

NVWA controleert op fosfaatrechten bij melkveehouders

Reacties

 1. Tip van een advocaat: Als melkveehouder ben je in principe wel verplicht om mee te werken aan het overleggen van gegevens over melkproductie, separatiemelk etc. Advies is om niet in te gaan op subjectieve vragen, zoals bijvoorbeeld de vraag waarom niet meer fosfaatrechten zijn aangekocht/geleased of over de (bijzondere) bedrijfsomstandigheden. In het NVWA-rapport komt vaak een gekleurde weergave van dit verhaal en dit kan later in je nadeel werken. Zo werk je mee aan je eigen veroordeling. Als je zaak bij de rechter komt, is het vroeg genoeg om die omstandigheden naar voren te brengen.

 2. Als je het kalf eerst een tijdje als zoogkalf bij de koe laat lopen . Is niet te meten wat op die drinken .euh hoezo separatie melk op papier gewoon alles leveren
  Is er niks te controleren .

 3. Wat wel belangrijk is om te weten is het volgende.
  Fosfaatrechten vallen onder het strafrecht
  Dat moet je zeer serieus nemen en zeker onderschatten. Het is belangrijk juridisch advies in te winnen wanneer je een controle krijgt. Dat advies wordt gegeven door advocaten en is terecht.
  Dat mis ik in dit artikel
  Wat ik ook mis is dat je voor het strafbare feit van te weinig fosfaatrechten dezelfde straf krijgt als het houden van vee zonder NB vergunning
  Het zou consequenties kunnen hebben wanneer lnv daar ook op moet handhaven.

 4. Mijn referentie is zonder kalver- en separatiemelk, mogen ze die melk dan wel meerekenen?
  Daar gaan nog wel rechtszaken over gevoerd worden denk ik.

 5. Nu komt er een serieuze reactie
  Vanwege precedent werking door het verlenen van een ontheffing aan een VVd-er wordt het voor justitie een hele kluif om boeren te veroordelen voor een strafbaar feit.

 6. Ach de meeste veehouders zijn hier al aan gewend. Of het nu NWVA, Clip, de gemeente, provincie, waterschap is je wordt meteen beschouwd als een verdachte van criminele activiteiten.

 7. @weg, gerommel in de marge? Met een beetje domme pech rommelen ze je zo een volgende fosfaatklasse in met alle gevolgen van dien als je daardoor met een strafblad opgezadeld zit. Hoeveel bedrijven hebben nu precies in beeld hoeveel separstiemelk er gedurende het jaar is. Kun je nog voor onaangename verrassingen komen te staan.

Beheer
WP Admin