Noord-Hollandse kaas wordt gemaakt in de kaasfabriek in Lutjewinkel. Door de specifieke herkomst en de regiogebonden productie is de kaas door de EU erkend als authentiek streekproduct. - Foto: Lex Salverda RundveeNieuws

Noord-Hollandse kaas van FrieslandCampina als PlanetProof

FrieslandCampina gaat Noord-Hollandse kaas aanbieden met het ‘On the way to PlanetProof’-label.

De zuivelcoöperatie is daarom op zoek naar leden in Noord-Holland die melk kunnen leveren voor het PlanetProof-programma in de kaasfabriek in Lutjewinkel. Dat meldt de zuivelaar in een bericht aan de leden.

Tot nu toe was het voor leden in Noord-Holland nog niet mogelijk om deel te nemen aan On the way to PlanetProof. FrieslandCampina geeft aan dat er nu ruimte is voor ongeveer 80 leden. Leden die meedoen en voldoen aan de voorwaarden voor PlanetProof, krijgen net als andere deelnemers een meerprijs bovenop de garantieprijs. Vanaf 2022 is dat 2,5 cent per kilo melk.

Erkend streekproduct

Noord-Hollandse kaas wordt gemaakt in de kaasfabriek in Lutjewinkel. Door de specifieke herkomst en de regiogebonden productie is de kaas door de EU erkend als authentiek streekproduct. Volgens Joris Vogelpoel, Director Sales bij kaasgroothandel Zijerveld, is er behoefte bij klanten aan de specifieke kaas met het keurmerk. “De kaas blijft het jaar na jaar buitengewoon goed doen bij vooraanstaande keuringen en wordt internationaal gezien als een eersteklas kaas. Vanwege de vraag vanuit de markt willen we een bepaalde selectie uit het assortiment als PlanetProof certificeren. Hierdoor wordt het totale aanbod Noord-Hollandse kaas breder en diverser.”

Aparte melkstroom

De PlanetProof-kaas uit Noord-Holland is een andere stroom dan kaas met het keurmerk PlanetProof uit andere delen van Nederland. In september 2021 maakte Aldi bekend dat het kaas van FrieslandCampina met het keurmerk On the way to PlanetProof gaat verkopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief zuivelmarkt en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.

Reacties

 1. Dit is een doorbraak omdat er nu voor het eerst als ik het goed begrijp kaas met en zonder PP naast elkaar in het schap ligt. Dan moet de meer waarde wel heel groot zijn om alle kosten te vergoeden die hier voor gemaakt worden..
  Het ene pak 50 cent duurder per kg alleen al voor de pp toeslag en dan nog certificeren en aparte verwerkingskosten
  Zal dus ongeveer 1 euro per kg meer moeten opbrengen .

 2. RFC is erg druk met stickers plakken
  Er is niet 1 consument die het wat uitmaakt
  Maar de mensen die dit verzinnen moeten wel aan het werk blijven
  Wat een bak met boerenmelkgeld wordt er weggecertificeerd
  Honderden mensen hebben hun eigen werk gecreëerd. Bij RFc, SMK durezuivelketen etc
  Overal zitten ze mee te pikken uit de bak met melkgeld.

  1. RFC verkoopt niet aan consumenten maar aan supermarkten. Supermarkten zoals Aldi vragen er naar. Als wij dat kunnen leveren en anderen niet, hebben wij onze kaas bij Aldi in het schap liggen zónder dat wij voor de laagste prijs moeten leveren.

Beheer
WP Admin