De provincie Noord-Holland richt een stikstofbank op die specifiek is bestemd voor PAS-melders en interimmers. Gedeputeerde Jelle Beemsterboer had al eerder aangekondigd met zo’n bank te komen. - Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Noord-Holland zet stikstofbank in voor PAS-melders

De provincie Noord-Holland richt een stikstofbank op die specifiek is bestemd voor PAS-melders en interimmers. Gedeputeerde Jelle Beemsterboer had al eerder aangekondigd met zo’n bank te komen.

PAS-melders zijn bedrijven die onder het Programma Aanpak Stikstof konden volstaan met een melding om hun activiteit te legaliseren. Doordat de rechter het PAS heeft geschrapt, zijn PAS-melders alsnog vergunningplichtig geworden.

Interimmers zijn bedrijven die in februari 2009 geen natuurvergunning hadden voor hun activiteiten, doordat de vergunningverlening in Nederland nog niet geheel in lijn was met de eisen van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. Die bedrijven zijn wel vergunningplichtig.

Rijk maakt te weinig vaart

Gedeputeerde Beemsterboer zegt dat het rijk te weinig vaart maakt met de legalisering van PAS-melders en interimmers. Hij zegt dat de Noord-Hollandse stikstofbank uniek is. “Het is de eerste keer dat op deze manier een oplossing wordt gezocht voor PAS-melders en interimmers. Dat is spannend. Ik hoop dat we binnenkort een aantal PAS-melders goed nieuws kunnen geven.”

De provincie wil een beweging op gang brengen waarbij ondernemers hun stikstofruimte aanbieden. Daarvan wordt 40% afgeroomd. De provincie zegt dat die ruimte ten goede komt aan de natuur. Met de afroming wordt voor een deel ook de ongebruikte stikstofruimte (latente ruimte) ingenomen.

De provincie wil ook het verleasen van stikstofruimte toestaan. Daarbij staken ondernemers tijdelijk (een deel van hun) activiteiten, waardoor een ander die stikstofruimte kan gebruiken voor bijvoorbeeld woningbouw of de aanleg van wegen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin