Biologische melkveehouders profiteren minder van de forse prijsstijgingen dan gangbare collega’s. Adviseurs benadrukken het belang van een langetermijnstrategie. - Foto: Ruud Ploeg RundveeNieuws

Nog maar klein verschil gangbare en biologische melkprijs

Door de explosieve prijsstijgingen op de zuivelmarkt komt de gangbare melkprijs in de buurt van de biologische. Het leidt vooralsnog tot weinig onrust in dat segment.

De noteringen van de biologische zuivel liggen al jaren zo’n € 11 tot € 12 per 100 kilo boven het niveau van de gangbare melk. Dat is ook nodig om de meerkosten te vergoeden. De afgelopen maanden kruipen de prijzen echter steeds dichter naar elkaar toe. De juni-notering van de biologische garantieprijs van FrieslandCampina is € 59,30 per 100 kilo en ligt daardoor maar € 2,80 boven het niveau van de gangbare melk. Bij EkoHolland is de prognose voor juni € 61,20 per 100 kilo en ligt ‘slechts’ € 4,50 boven het niveau van vorig jaar deze tijd.

Biologische melk heeft een eigen marktdynamiek met afzet richting Nederlandse retail en langdurige contracten. Daardoor beweegt deze minder hard mee met internationale zuivelnoteringen. Volgens René Cruijsen, voorzitter van EkoHolland, is de ontwikkeling voor de zuivelafzet gunstig. “Ook in de winkel is het verschil kleiner dan vorig jaar. Dat is positief voor biologisch. We zien een minimaal stabiele afzet.” Cruijsen zegt dat ook de biologische prijs verder gaat stijgen maar niet zo extreem als de gangbare. “Ook onze kosten zijn gestegen en willen we terugbetaald krijgen.”

Lees verder onder de grafiek

De biologische melk stijgt minder hard in prijs dan de gangbare melk. Het verschil in garantieprijs van FrieslandCampina is in juni afgenomen tot slechts € 2,80 per 100 kilo melk. Vorig jaar was het verschil nog € 11,40 per 100 kilo, ongeveer hetzelfde niveau als voorgaande jaren.

Geen grote veranderingen

Melkveehouders die nadenken over omschakelen kunnen met deze prijzen wel eens achter de oren krabben of ze de juiste keuze maken. Toch ziet Cruijsen dat niet terug. Integendeel. “De overschakelperiode duurt twee jaar en dat is een dure tijd omdat ze wel dure biologisch voer moeten kopen. Met deze prijzen doet dat geen pijn.” Hij benadrukt dat dit soort grote keuzes niet van een paar goede of slechte maanden afhangen en veehouders een langetermijnstrategie volgen.

Ook geraadpleegde biologische adviseurs zien geen grote veranderingen in het animo om over te schakelen. “Er zijn wel zorgen over de ontwikkeling van de kostprijs en opbrengstprijs”, zegt Kees Water van biologisch adviesbureau Ekopart. Terugschakelaars van biologisch naar gangbaar kent Water niet en krijgt er ook geen vragen over. “Er ontstaat een ongezonde situatie als de biologische markt structureel onevenwichtig is. Dan wordt het misschien tijd om andere keuzes te maken. Dat is nu niet het geval.”

Ook Edith Finke, adviseur biologisch bij DLV Advies, ziet geen andere aantallen qua omschakelaars of eventuele terugschakelaars. “Natuurlijk is het een hard gelag nu de marge zo klein wordt. Maar het advies blijft naar de lange termijn te kijken.” Ze wijst op de stabiele prijsverschillen van de afgelopen jaren terwijl er ook eerder perioden zijn geweest dat prijzen dichterbij elkaar lagen. Ze hoopt na de zomer concrete cijfers te hebben hoe kostprijs en opbrengstprijs over de bedrijven heen ontwikkelen.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Biologisch heeft de toekomst: hun kostprijs stijgt minder hard geen kunstmest of derogatie minder afhankelijk van de wereldmarkt .
    En nu de prijzen hoog zijn zullen meer consumenten overstappen op biologisch omdat het prijsverschil steeds kleiner wordt .

Beheer
WP Admin