Nieuwe toolboxkaart biedt boeren meer inzicht in regels bufferstroken
Een nieuwe toolboxkaart moet boeren meer overzicht geven over de regelgeving rondom bufferstroken. Croplife NL, de Unie van Waterschappen, LTO Nederland, Agrodis, Cumela, en CLM hebben de toolboxkaart gepubliceerd op de website Toolbox Emissiebeperking.
Boeren zijn sinds 2023 verplicht om bufferstroken te hanteren. Het eerste jaar bleek dat de bufferstrokenkaart van RVO in de praktijk vol fouten zat. Voor veel bedrijven was onduidelijk wat de bufferstrook was. Deze kaart is inmiddels geüpdatet.
Hoe en wat met bufferstroken
Het nieuwe overzicht schept duidelijkheid over waar welke regels gelden: waar geldt welke breedte voor de bufferstrook en hoeveel mag je deze versmallen als de bufferstroken veel van het perceelsoppervlak beslaan. Ook geeft de toolboxkaart overzicht waar de bufferstrook precies begint en welke regels er gelden op de bufferstroken. Ook als de bufferstrook gecombineerd wordt met andere activiteiten uit het GLB, zoals de ecoregeling, niet-productief bouwland of het ANLb.
Zo mag je een bufferstrook en teeltvrije zone wel beweiden, maar mogen er geen dieren lopen op een bufferstrook die ingezet wordt als eco-activiteit of niet-productief areaal. Ook gelden er andere regels voor welke gewassen je mag telen op een bufferstrook, teeltvrije zone, of bufferstrook, die ook voor andere GLB-doelen worden ingezet.
Het platform Toolbox Emissiebeperking biedt meer overzichten van regelgeving, bijvoorbeeld als het gaat om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en teeltvrije zones. De verschillende toolboxen doen ook suggesties voor maatregelen om de emissies naar het oppervlaktewater te verminderen.