Platform Roodbont miste in een zomerkeuring en besloot daarom de Nationale Roodbont Show ter organiseren. Op de foto loopt Batouwe Mirand Alnika P voor haar concurrentes langs. Zij werd even later bekroond als de fraaiste vaars van de show. - Foto’s: Robert Prins RundveeNieuws

Nationale Roodbont show goed bezocht

De initiatiefneemsters, platform Roodbont, en de organisatie van de eerste Nationale Roodbont show kunnen tevreden terugkijken op de rundveeshow van zaterdag in Mariënheem. Bij een zomerkeuring is het altijd maar afwachten hoeveel publiek er komt, maar het aantal bezoekers lag ruim boven het verwachte aantal van 1000 personen.

De sfeer in de kleurrijk aangeklede en prettig lichte manege was prima en de veehouders genoten van een praatje met collega’s en fraaie roodbonte dieren in de ring. Naast de verschillende leeftijdsrubrieken kwamen er ook een groot aantal bedrijfscollecties in de ring.

De bekende fokstallen Grashoek, Barendonk en Bossink streden om de kampioensgroep. De strijd werd in het voordeel van Grashoek beslist. De oudere koeien met de dieren in de klasse levensproductie legden het accent van de show naar de middag.

Trillie 171 (vader Carnival) van familie Vosman uit Wierden werd de algemene Roodbont kampioene.

De tweemans jury had een zware taak. Door de goede opkomst waren er grote rubrieken die op volgorde gezet moesten worden. Koe nummer 21, Tienmorgen Liza 436, werd voorop geplaatst. Daarachter staat Irma 172 van familie Vosman-ter Harmsel uit Rijssen.

Liza 436 stapte vol aandacht door de ring. De oren alert naar voren. Hoewel de moderne koe veelal sterker is gebouwd dan fraai gebouwd, schrijden de dieren als diva's door de ring.

Een donkere koe met lange staart heeft altijd iets extra uitstraling. De hele keuring werd in één ring gehouden waardoor er veel overzicht was. De rijen met toeschouwers rond de ring waren drie lagen dik en ook de tribunes waren goed bezet.

Stamboekinspecteur Ard Gunnink liep met De Wijde Blik Mariegold 6a aan touw. Mariegold was drie maanden aan de melk en prima in vorm. Ze kwam op de hoogste trede terecht. Het dichtst bij de camera staat Lien 324 van de familie Spaander uit Berkhout.

Dat de vaarzenkampioen niet alleen fraai is, maar ook weet te produceren bleek uit de catalogus. 2.02 jaar gekalfd 305 dagen 10.351 kg melk, 5.72% vet, 3.66% eiwit. LW 119 Eigenaar KOEster uit Sevenum kocht deze Alnika P als kalf op een veiling.

Beheer
WP Admin