Foto: Canva AlgemeenNieuws

Muntschat gevonden op perceel akkerbouw in Rosmalen

Een inwoner van Hoogkarspel (Noord-Holland) heeft met een metaaldetector in een akker in het Brabantse Rosmalen een muntschat uit de periode 1300 – 1400 gevonden.

Het gaat om ruim 350 middeleeuwse zilveren munten, bevestigt de stadsarcheoloog van Den Bosch. Er zijn zeer bijzondere exemplaren onder. De gemeente Den Bosch wil pas volgende week meer over de vondst vertellen.

Volgens vinder Jan Mathijssen is onder meer een munt uit Coevorden uit de grond gekomen. Zo’n munt zou in de hele wereld nog nooit gevonden zijn. Den Bosch gaat de muntschat exposeren in het Erfgoedcentrum in die stad.

Een van de grootste muntschatten

Mathijssen vroeg toestemming om op de akker in Rosmalen te gaan zoeken. Hij trof daar eerst enkele munten, maar in januari 2022 kwamen er ineens heel veel munten uit de bodem. Hij meldde de vondst bij de gemeente Den Bosch, waar Rosmalen bij hoort, en bij de PAN, de organisatie die bodemvondsten registreert. Daarop volgde uitgebreid onderzoek, waaruit bleek dat het om één van de grootste muntschatten uit die periode in Nederland ging.

De munten zijn voor een groot deel geslagen in Brabant, Gelre, Vlaanderen, Holland en Luik. Mogelijk waren ze in bezit van een handelaar, die zijn geld in de grond heeft verstopt, aldus Mathijssen. “De kans dat je zoiets vindt, is kleiner dan dat je de loterij wint”, zegt de vinder. “Daarom zoek ik sindsdien vrijwel niet meer, zo’n grote vondst doe ik toch nooit meer.” Over de waarde van de gevonden middeleeuwse munten is nog niets te zeggen.

Lees ook: Hoe ga je om met schatgravers op je land?

Beheer
WP Admin