Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en haar collega Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) tijdens een bezoek aan een boerenbedrijf op 22 augustus. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Ministers willen niet tornen aan stikstofmiljarden voor landbouw

Geld uit het zogeheten stikstoffonds wordt niet gebruikt voor andere doeleinden dan de landbouwtransitie, als het aan ministers Van der Wal en Staghouwer ligt.

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en minister Henk Staghouwer (Landbouw) gaan er niet van uit dat geld uit het stikstoffonds, waarin miljarden zijn gereserveerd voor de overgang naar een nieuw landbouwsysteem, voor andere doelen wordt gebruikt. Er zijn heldere afspraken over gemaakt, die volgens hen overeind staan.

Ruimharig fonds ‘rechtvaardig’

Volgens Van der Wal is het rechtvaardig dat het kabinet een ruimhartig fonds heeft opgezet om maatregelen te kunnen treffen op het gebied van stikstof, water en klimaat. “Wat mij betreft gaan we daar niet aan tornen. Het is echt een enorme opgave. We hebben het decennialang laten liggen en dit is het moment om door te pakken, ook voor een nieuwe toekomst van de agrarische sector”, zei Van der Wal voorafgaand aan overleg over de begroting. Als er wel op het fonds beknibbeld wordt, zal dat volgens haar grote gevolgen kunnen hebben.

Ook Staghouwer wees erop dat er een aantal stevige opgaven ligt. “Er zijn heldere afspraken over het fonds. Dat is de situatie van dit moment”, aldus de bewindsman.

Rijksbegroting

Het kabinet is druk bezig om de begroting voor volgend jaar rond te krijgen. Daarmee ziet het zich gesteld voor een groot aantal problemen, zoals de oplopende kosten voor energie en levensonderhoud waardoor vooral lagere inkomensgroepen in de problemen komen. De stukken moeten nog deze maand bij de Raad van State liggen, waarna het kabinet de plannen zal presenteren tijdens Prinsjesdag, de derde dinsdag van september.

Van der Wal is niet zo onder de indruk van de verwarring die bij provincies heerst over de stikstofplannen. De provincies wijzen erop dat er snel helderheid moet komen, omdat het anders lastig wordt voor ze om in juli volgend jaar hun stikstofplannen klaar te hebben. De minister zegt dat ze veel contact heeft met de provincies en dat het wel meevalt met de onduidelijkheid. “Het coalitieakkoord staat, maar we wachten de gesprekken van Johan Remkes met de agrarische sector af.”

Reacties

  1. wordt ziek van gedram dat sector moet veranderen… en dat boeren slachtoffer zouden zijn van banken en voerfirma’s…klopt niet….we hebben keuze zat en rabobank moet je gewoon skippen..keuze genoeg…dat we naar bio moeten is kolder aangezien biomelk minder opbrengt dan gangbaar nu…grond is te duur voor biogepruts met distels en spekwortels..laat de markt haar werk doen en stel randvoorwaarden die europees gelden…praten met supermarkten uit NL heeft geen zin wat 2/3 is export dus stop daarmee

  2. Beste Bart, ik ben het met je eens dat de volgende generatie zo niet de huidige al, moet opdraaien voor de miljarden die deze generatie polititci onder dwang van links e natuurfanaten gaan investeren een natuurlijk proces dat vermoedelijk te vertragen is maar door zal gaan zolang we de bron van deze “ellende” niet aan pakken. De ongebreidelde groei van het aantal mensen, waar niemand iets van durft te zeggen, laat staan het proces tot stoppen dwingt. Het enige wat we doen is het leven duurder maken door medische vooruitgang, voedsel duurder maken door natuurbescherming en tot slot de hele mensdom verarmen op een klein groepje exorbitant rijkn na.

  3. Zelfs de hard werkenden Nederlander wordt ddlijk getroffen en voor dat we het weten kunnen deze mensen niet meer rond komen.
    Dan is het volgens mij niet goed te praten dat we miljarden gaan steken in wensnatuur.
    Want voor de transitie heeft de boer geen geld vd overheid nodig, want die transitie is bij de intensive veehouderij al lang achter de rug zonder 1 euro subsidie, dus dat gaat bij de rundveehouderij ook vast wel lukken.

Beheer
WP Admin