AlgemeenOpinie

Minder grond voor EHS

Boeren moeten hun beleid steeds aanpassen aan de veranderde omstandigheden. Waarom doet de regering dat niet bij de Ecologische Hoofdstructuur (EHS)?

Het rommelt bij de aankoop van grond bij de EHS. Crisis, te weinig geld, te dure grond en dus kan het oorspronkelijke plan niet in het geplande tempo worden uitgevoerd. Het aankopen van grond wordt opgeschort. Erg? Helemaal niet. Maar is het niet beter de hele EHS nog eens nader te beschouwen?

Kan het niet met wat minder hectares toe? Kan het allemaal niet wat kleiner? Waarom moet een plan, dat gemaakt is toen de bomen nog tot in de hemel groeiden, nu conform de oorspronkelijke gedachten worden uitgevoerd? De regering kan toch ook de tering naar de nering zetten? Bovendien, wie zal over tien jaar die dure extra natuur missen?

De landbouw zou er wel bij varen. De claim van de overheden voor grond voor aanleg van wegen, het bouwen van woningen en natuur is groot. Voor de wat langere termijn is daar volgens de planning 5 procent van de landbouwgrond voor nodig.

Dat werkt sterk prijsopdrijvend. Niet hetgeen de grond voor de landbouw op kan brengen bepaalt de prijs, maar de overheid en de projectontwikkelaars. En de boer zit met de brokken, c.q. te dure grond.

Daarom pleit ik voor het afslanken van de EHS. We moeten allemaal inleveren, waarom dan de natuur niet?

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.