Minder astma en COPD, meer luchtweginfecties in veedichte gebieden - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Minder astma en COPD, meer luchtweginfecties in veedichte gebieden

Bij mensen die in de buurt van veehouderijen wonen, komt minder astma en COPD voor. Wel komen meer luchtweginfecties voor bij deze mensen en hebben ze een minder goede longfunctie, vooral door vernauwing van luchtwegen.

Ook is er sprake van meer eczeem en inflammatoire darmaandoeningen. Dat blijkt uit het onderzoek Veehouderij en Gezondheid van Omwonenden (VGO) van het RIVM.

Mensen die in de omgeving van veehouderijbedrijven wonen en COPD hebben, hebben hierbij wel meer luchtwegproblemen. Uit onderzoek blijkt hoe dichter mensen bij veehouderijbedrijven wonen, hoe minder infecties er zijn van hoge luchtwegen, allergieën, bronchitis en hooikoorts. Er is hierbij sprake van een beschermende relatie.

Aandoeningen verschillen bij soort veebedrijf

In de omgeving waar veel geiten worden gehouden komt vaker Q-koorts en longontsteking voor. Rondom pluimveebedrijven komt longontsteking vaker voor dan normaal. Rondom nertsenbedrijven komt vaker astma en allergische rhinitis (neusslijmvliesontsteking) voor, zo blijkt uit de conclusies van het onderzoek die vandaag op een bijeenkomst worden gepresenteerd. De informatie komt via Twitter naar buiten.

Reactie kabinet volgt

De verwachting is dat het kabinet donderdag 7 juli met een reactie komt op het onderzoek naar de effecten van de veehouderij op de volksgezondheid.

Beheer
WP Admin