Foto: Marcel van Hoorn AlgemeenNieuws

Milieuclubs beginnen procedure tegen EU-goedkeuring glyfosaat

Milieuorganisaties beginnen een procedure om de tienjarige goedkeuring van glyfosaat in de Europese Unie aan te vechten. Ze lieten vandaag weten bezwaar te hebben ingediend.

De Europese Commissie heeft tot ongeveer eind juni de tijd om op dit bezwaar te antwoorden. Als de milieuclubs de reactie onbevredigend vinden, stappen ze naar de Europese rechter, zeggen ze. In november besloot de commissie om glyfosaat voor nog eens tien jaar toe te laten op de Europese markt.

De milieuclubs zijn kritisch op de Europese Commissie omdat kritische onderzoeken volgens hen niet zijn meegenomen in de beoordeling. Ook zeggen ze dat onderzoeken die positief oordelen over glyfosaat juist wél worden meegenomen, terwijl die studies afkomstig zouden zijn van de industrie zelf. De commissie zei bij de toelating geen sluitend bewijs te zien voor verbanden tussen ziekten en het middel.

Milieuorganisaties die de toelating van glyfosaat willen aanvechten zijn onder meer Pesticide Action Network Europe (PAN), ClientEarth en Secrets Toxiques.

Frankrijk steunt milieuorganisaties

De Franse landbouwvakbond Confédération paysanne steunt het besluit om bezwaar te maken tegen glyfosaat. “Dat is omdat boeren die het middel gebruiken vaak ook de eerste slachtoffers zijn”, legt Sylvie Colas van de vakbond uit. “En ook hun families en de buren lopen gevaar. Deze boeren zouden juist beschermd moeten worden.”

Ze wijst erop dat boeren vaak kritiek krijgen bij het gebruik van pesticiden. “Terwijl het eigenlijk de fabrikanten zijn die aangesproken moeten worden.”

Beheer
WP Admin