Foto: Boerderij AkkerbouwNieuws

Milieubureau VS: glyfosaat niet kankerverwekkend

EPA stelt dat glyfosaat niet kankerverwekkend voor de mens is bij toepassing volgens voorschriften.

Met dat oordeel sluit het Amerikaanse milieuagentschap aan bij onder andere het Canadese Pest Management Regulatory Agency, de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa, het DuitseBundesinstitut für Risikobewertungt, het Europese chemicaliën agentschap Echa en het gezamenlijk comité voor pesticiden van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldvoedselorganisatie.

Wel ecologische bezwaren

Het international agentschap voor kankeronderzoek van de WHO (IARC) zette glyfosaat op de lijst van waarschijnlijk voor de mens kankerverwekkende stoffen.

Kankerverwekkendheid bij de mens is niet aangetoond, maar er zijn wel ecologische bezwaren tegen het middel.

Daarom raadt EPA aan dat er maatregelen genomen moeten worden om te zorgen dat boeren het middel gericht gebruiken op de te bestrijden plaag. Bestuivers moeten worden beschermd en resistentievorming voorkomen, vindt EPA.

De Amerikaanse minister van landbouw Sonny Perdue, ziet het gebruik van glyfosaat in het licht van het voeden van de wereldbevolking. “We moeten alle middelen gebruiken die ons tot de beschikking staan, inclusief het gebruik van glyfosaat”, aldus Perdue in een persverklaring.

Het oordeel van EPA is openbaar gemaakt en staat 60 dagen open voor commentaar.

Beheer
WP Admin